Τεκίλα για δίαιτα?

Facebooktwitterpinterest

Τα φυτά από τα οποία παράγεται η Τεκίλα, ίσως προσφέρονται για δίαιτα

Ο χυμός που εκχειλίζεται από τα μπλε φυτά αγαύης, από τα οποία προκύπτει η γνωστή τεκίλα, μπορεί να βοηθήσει όλους αυτούς που προσπαθούν να χάσουν κιλά και να μειώσουν την χοληστερόλη τους, σύμφωνα με επιστήμονες από το Μεξικό. Δυστυχώς για τους λάτρεις της τεκίλα, τα πιθανά υγιεινά οφέλη της αγαύης χάνονται όταν το φυτό αποστάζεται στο αλκοόλ (οινόπνευμα). Μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Δρ. Τζόρζ Σεγκούρα του πανεπιστημίου της Γκουανταλαχάρας, κοντά στην πόλη Τεκίλα, του λίκνου της διάσημης οινοπνευματώδους εξαγωγής του Μεξικού, προωθεί μια νέα μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της αγαύης στην υγεία.

Τα φυτά της αγαύης, με ακιδωτά φύλλα, καλλιεργούνται στις ξηρές κεντρικές ορεινές περιοχές του Μεξικού εδώ και χιλιάδες χρόνια κι είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και τη μυθολογία της χώρας. Τα φυτά είναι γνωστά από τους Ισπανούς εισβολείς με την ονομασία “κρασί τεκίλα”.

Όμως ο Σεγκούρα κι η ερευνητική του ομάδα υποστηρίζουν πως τα φυτά της αγαύης δεν προκαλούν μόνο ευφορία και παρατεταμένη μέθη. “Η αγαύη μεταξύ άλλων ουσιών, περιέχει και μόρια φρουκτάνης”, λεει ο Σεγκούρα. Και συνεχίζει: “η φρουκτάνη μειώνει τη χοληστερόλη και μεταβάλλει την απορρόφηση του λίπους στο έντερο, όπως αποδεικνύουν μελέτες σε ζώα. Είμαι βέβαιος πως η ομάδα των 20 επιστημόνων που συμμετέχουν στην έρευνα θα παρουσιάσει παρόμοια αποτελέσματα για τους ανθρώπους, κατά τη διάρκεια της δεκαοκτάμηνης μελέτης που πραγματοποιεί”. Η ινουλίνη, ένας τύπος φρουκτάνης, είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου του σπαραγγιού. Μερικοί επιστήμονες θεωρούν πως η ινουλίνη βοηθά στην απώλεια βάρους.

Ο Σεγκούρα ελπίζει ότι η έρευνά του θα ανοίξει νέες αγορές για τους χιλιάδες Μεξικανούς αγρότες αγαύης, που παρατηρούν καθημερινά τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα δεδομένου ότι η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. “Αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει τους αγρότες αγαύης περισσότερο από οτιδήποτε. Οι τιμές έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια”, υποστηρίζει.

http://www.sciencenews.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.