Το σπέρμα δεν μεταφέρει μόνο DNA, αλλά και RNA, δημιουργώντας νέα δεδομένα

Facebooktwitterpinterest

Αν ζούσε σήμερα ο Μέντελ, δεν θα ήταν και πολύ χαρούμενος. Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι νόμοι της κληρονομικότητας όπως είχαν διατυπωθεί από τον Τσέχο μοναχό – κηπουρό, αποτελούσαν σημαντική αναφορά της γενετικής. Όμως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι ερευνητές έχουν επισημάνει πολυάριθμες παραλλαγές των μεντελικών νόμων. Οι εξαιρέσεις αυτές, γνωστές κι ως επιγενετικά φαινόμενα, βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό έντονη μελέτη από βιολόγους, οι οποίοι ψάχνουν για υποκείμενους μηχανισμούς. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι τουλάχιστον ένας από τους υπευθύνους για τις αντι – μεντελικές θεωρήσεις δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το μόριο RNA, βοηθητικό μόριο των βιολογικών διαδικασιών σε ευκαρυωτικούς και προκαρυωτικούς οργανισμούς.

Ποντίκια

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον αναπτυξιακό γενετιστή Μίνο Ραζουλζαντέγκαν του πανεπιστημίου Νίκαια – Σόφια Αντίπολις στη Γαλλία, έκαναν μία ανακάλυψη ενώ πειραματίζονταν με ποντίκια που φέρνουν μια γονιδιακή μετάλλαξη του γονιδίου Kit, το οποίο διαδραματίζει ρόλο στο χρώμα του τριχώματος. Ποντίκια ομόζυγα – με δύο αντίγραφα – για το μεταλλαγμένο γονίδιο πέθαιναν αμέσως μετά τη γέννηση. Τα ετερόζυγα, με ένα μεταλλαγμένο κι ένα κανονικό Kit γονίδιο, τα κατάφερναν καλά, αφού τα πόδια τους και οι άκρες των ουρών τους ήταν λευκά κι όχι γκρίζα. Τα ετερόζυγα ποντίκια μπορούσαν να ζευγαρώνουν και να δίνουν απόγονο με δύο κανονικά αντίγραφα γονιδίου Kit, αλλά προς έκπληξη των ερευνητών το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των απογόνων είχαν επίσης άσπρες κηλίδες, ακόμα κι αν το μεταλλαγμένο γονίδιο ήταν απών. Η επίδραση φαίνεται να οφείλεται στο RNA. Στην έκδοση της 25ης Μαΐου 2006, της επιστημονικής επιθεώρησης Nature, o Ραζουλζαντέγκαν και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι οι ιστοί των ετερογυζυγωτικών ποντικιών και των απογόνων τους είχαν συσσωρεύσει σημαντικά ποσά μη – φυσιολογικών μικρών μορίων RNA. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το μη – φυσιολογικό RNA μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του κανονικού RNA, το οποίο βοηθά τη μηχανή πρωτεϊνικής παραγωγής του κυττάρου. Επειδή τα επίπεδα του κανονικού RNA που περιλαμβάνονται στην παραγωγή της πρωτεΐνης Kit μειώθηκαν σε αυτά τα ποντίκια, η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι το μη – φυσιολογικό RNA άλλαζε την έκφραση του κανονικού γονιδίου Kit. Αυτά τα αποδιοργανωτικά μόρια RNA μπορούν αρχικά να προέλθουν από τους μεταλλαγμένους γονείς για το γονίδιο Kit, οι οποίοι διαθέτουν τη μετάλλαξη στο σπέρμα τους.

Ο ρόλος του RNA αποδείχθηκε από ένα τελικό πείραμα, στο οποίο η ερευνητική ομάδα ενέχυσε το μη – φυσιολογικό RNA στα κανονικά έμβρυα ποντικιών που βρίσκονταν στο στάδιο του ζυγωτού, μόλις δηλαδή είχε ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση. Το αποτέλεσμα: περίπου 50% αυτών των απογόνων είχε επίσης άσπρα πόδια και άκρες ουρών. “Τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά”, λέει ο Στέφεν Κράβιτζ, βιολόγος στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Γουέιν, στο Μίσιγκαν. Ο Κράβιτζ, του οποίου το εργαστήριο ήταν από τα πρώτα που έδειξε πως το αντρικό σπέρμα μεταφέρει RNA στο ωάριο για το σχηματισμό του ζυγωτού, λέει ότι η “εργασία ανοίγει μια ευρύτερη πόρτα στην κατανόηση του ρόλου που το RNA διαδραματίζει στον επιγενετικό τρόπο κληρονόμησης” Η Βίκι Τσάντλερ, του πανεπιστημίου της Αριζόνας, πρωτοπόρος στη μελέτη παρόμοιων επιγενετικών φαινομένων στα φυτά, σχολιάζει ότι “η μελέτη είναι όντως συναρπαστική, και μπορεί τελικά να δώσει πληροφορίες για την κατανόηση των κληρονομούμενων ανθρώπινων ασθενειών, καθώς είναι από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν μεταφορά RNA από το σπέρμα, στα θηλαστικά”.
http://www.sciencenews.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.