DASH, η δίαιτα για να ρίξετε την πίεση.

Facebooktwitterpinterest

Η αρτηριακή υπέρταση συσχετίζεται άμεσα με την διατροφή. Υπάρχει μια δίαιτα που δημιουργήθηκε για να μειωθεί η πίεση του αίματος, χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση, η δίαιτα DASH ( Dietary Aproach to Stop Hypertension). H δίατα αυτή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κρέατα χαμηλών λιπαρών, πουλερικά ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Η ποσότητα των τροφών εξαρτάται από τον σωματότυπο του καθενός, από τον βασικό μεταβολισμό και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά η δίαιτα DASH, για άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα είναι:

Τροφική ομάδα Στόχος μερίδων Παράδειγμα 1 μερίδας
Χαμηλά λιπαρά 2-3/ημέρα 1 κούπα γάλα, 1 γιαούρτι
Αμυλούχα 6-8/ημέρα 1 φέτα ψωμί, 1/2 κούπα ρύζι, ½ μακαρόνια, ½ δημητριακά
Απαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια Λιγότερο από 6 την ημέρα 30γρ. ή 1 αυγό.
Ξηροί καρποί 4-5/ημέρα 1/3 της κούπας
Φρούτα 4-5/ημέρα 1 μέτριο φρούτο
Λαχανικά 4-5/ημέρα 1 κούπα νωπά, ή ½ κούπας μαγειρεμένα

Η δίαιτα DASH πιστοποιήθηκε από μια μελέτη που σχεδιάστηκε για την μείωση της υπέρτασης και δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine το 1997. Σήμερα αποτελεί η προτεινόμενη δίαιτα για την υπέρταση του Αμερικάνικου Υπουργείου Υγείας. Στην αρχική μελέτη φάνηκε ότι όσοι ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα για 8 εβδομάδες και με μια σταθερή λήψη άλατος στα 3 γραμμάρια, είχαν κατά μέσο όρο 5.5  mgHg χαμηλότερη συστολική πίεση και 3 mmHg χαμηλότερη διαστολική πίεση.

Επίσης η μελέτη Nurses΄ Health Study έδειξε ότι η δίαιτα DASH είχα μακροχρόνια οφέλη όπως χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου, μεταβολικού συνδρόμου, καρδιακής ανεπάρκειας και παχυσαρκίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.