Διαβητική νεφροπάθεια

Facebooktwitterpinterest

Η διαβητική νεφροπάθεια (nephropatia diabetica, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Kimmelstiel-wilson, είναι νεφρική νόσος που προκαλείται από την αγγειοπάθεια των τριχοειδών αγγείων στα σπειράματα του νεφρού. Προκαλείται λόγω του σακχαρώδη διαβήτη και είναι μια από τις κύριες αιτίες αιμοκάθαρσης.

Περίπου το 20% των διαβητικών τύπου 1 και 2 θα εμφανίσουν ενδείξεις διαβητικής νεφροπάθειας.
Η διαβητική νεφροπάθεια μπορεί να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό αρκεί να διαγνωστεί η πάθηση έγκαιρα και να παρθούν μέτρα στα πρώιμα στάδια της ασθένειας.

Η πρώιμη διάγνωση της διαβητικής νεφροπάθειας στηρίζεται στην ανίχνευση μικρών ποσών λευκωματίνης στα ούρα που χαρακτηρίζονται ως μικρολευκωματινουρία. Ο βαθμός της μικρολευκωματινουρίας σχετίζεται με επακόλουθη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, ενώ η μείωσή της βελτιώνει τη νεφρική πρόγνωση.

Επίσης η μικρολευκωματινουρία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακών συμβάντων. Η συσχέτιση αυτή δεν παρατηρείται μόνο σε διαβητικούς αλλά και σε πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα. Έτσι, όταν συνυπάρχει μικρολευκωματινουρία με παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια, υπερτροφία αριστερής κοιλίας, αυξημένη χοληστερόλη, περιφερική νευροπάθεια, η μείωσή της αποτελεί θεραπευτικό στόχο για την επιβράδυνση επιπλοκών, όχι μόνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε άτομα με υπέρταση.

http://epnm.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.