Σεξ σημαίνει υγεία

Facebooktwitterpinterest

Γιατί ο έρωτας είναι αγχολυτικό «φάρμακο»…

Για πολλούς το να ερωτεύεσαι είναι συνώνυμο του στρες και άγχους: οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, αγχώνεσαι μήπως δεν ανταποκριθεί το αντικείμενο του πόθου σου και η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο στη θέα και μόνο εκείνης/εκείνου. Κι όμως,  αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος προστατεύεις την υγεία σου. Είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας του οργανισμού σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.
Τα πρώτα στάδια του έρωτα απελευθερώνουν όντως την στρεσογόνα ορμόνη της κορτιζόλης. Εκείνοι που ίσως μόλις ερωτεύτηκαν έχουν αυξημένα ποσοστά σε σύγκριση με τους ελεύθερους και τους δεσμευμένους. Μετά από διάστημα ενός ή δυο χρόνων επιστρέφει βέβαια στα κανονικά επίπεδα. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν ερωτεύεσαι αγχώνεσαι αλλά μόλις βρεθείς σε μια κανονική σχέση αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τις θετικές επιπτώσεις του υγιούς έρωτα στη καθημερινότητα σου.
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Rutgers, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από ντοπαμίνη, ορμόνη που σε κάνει ευδιάθετο, αισιόδοξο, γεμάτο ενέργεια. Ο ρομαντικός έρωτας λοιπόν λειτουργεί ως λούπα, αρχικά εκκρίνεις ντοπαμίνη, στη συνέχεια παράγεις τεστοστερόνη,  γεγονός που ισοδυναμεί με αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Και όταν κάνεις σεξ είσαι υγιής γιατί τροφοδοτείς με οξυγόνο τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα.
«Η συνεύρεση με τον ιδανικό άνθρωπο μπορεί να προβεί ωφέλιμη για την υγεία» υποστηρίζει η καθηγήτρια Φίσερ. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην διάθεση λόγω της  φυσικής παραγωγής  ενδορφινών, σε ηρεμεί και έτσι μπορείς να κοιμάσαι εύκολα, σε ανακουφίζει από πόνους, βοηθά στην διατήρηση νεανικής επιδερμίδας και στην τόνωση της συναισθηματικής αυτοπεποίθησης.
Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις έρωτα συνεχώς, ακόμη και ένα φιλί, το χάδι, ένα άγγιγμα, να περπατάς κρατώντας το χέρι του ή απλά ένα βλέμμα εκείνου μπορεί να απελευθερώσει στον οργανισμό την «ορμόνη της αγάπης». Η οξυτοκίνη είναι το μυστικό της τέλειας σχέσης. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να είναι ενδεικτικά της έντασης των συναισθημάτων που τρέφει ο ένας για τον άλλον.
Οπότε αν αισθάνεστε χημεία με τον άνθρωπο σας, συνεχίστε την παραγωγή ντοπαμίνης και οξυτοκίνης. Ο έρωτας σώζει ζωές.

http://www.protothema.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.