Τρίτη ηλικία και διατροφή

Facebooktwitterpinterest

Ο τρόπος διατροφής παρεμβαίνει στη διαδικασία της φθοράς και της γήρανσης του οργανισμού ( π.χ. αρτηριοσκλήρωση). Η τρίτη ηλικία απαιτεί ποιοτικές και ποσοτικές διαφοροποιήσεις στην διατροφή, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι πάσχουν και από 2-4 παθήσεις ταυτόχρονα, οπότε η δίαιτά τους δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον παράγοντα ηλικία αλλά και από τις τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις και τα λαμβανόμενα φάρμακα.

Οι διεθνείς αποδεκτές ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες στις ηλικίες 51-75 χρονών είναι για τους άνδρες 2.400 θερμίδες και για τις γυναίκες 1.800 θερμίδες. Για τα άτομα 76 χρονών και άνω οι αντίστοιχες θερμίδες στα δύο φύλα είναι 2.050 και 1.600.

Οι προαναφερθείσες θερμίδες, θα πρέπει να προέρχονται από μία σωστή αναλογία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες.

Οι βασικότεροι λόγοι που συντελούν στην κακή διατροφή την ηλικιωμένων είναι:

    • Έλλειψη ενημέρωσης για την θρεπτική αξία των διαφόρων τροφών.

    • Αποφυγή τακτικού μαγειρέματος.

    • Συχνές στομαχικές και γενικότερα γαστρεντερικές διαταραχές, ανορεξία.

    • Δυσκολίες μασήσεως και κατάποσης.

    • Οικονομικοί λόγοι.

    • Δυσκολία στην προμήθεια της τροφής.

Ειδική έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα συχνά μικρά γεύματα, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στο φρέσκο γάλα, στην αποφυγή της ζάχαρης και του αλατιού και στην απαραίτητη ημερήσια λήψη 6-8 ποτηριών νερού εκτός των λοιπών πιθανών υγρών (τσάϊ, χυμοί, καφές, σούπες κ.φ.).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.