Μini- ή Micro- λαπαροσκόπηση. Όταν λίγα χιλιοστά κάνουν την διαφορά.

Facebooktwitterpinterest

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοιχτή είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η χορήγηση ελάχιστης δόσης αντιβιοτικής αγωγής, παυσίπονων ή άλλων φαρμάκων, η μονοήμερη νοσηλεία συνεπώς και η ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες όπως εργασία, άσκηση κλπ., το μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων και φλεγμονών χειρουργικού τραύματος, η εξάλειψη στις μετεγχειρητικές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, οι λιγότερες ενδοκοιλιακές μετεγχειρητικές συμφύσεις και πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο με την μίνι- λαπαροσκόπηση (mini laparoscopy).

velones Η ιδέα ήταν απλή. Στην κλασική λαπαροσκόπηση χρησιμοποιούμε χειρουργικά εργαλεία με διάμετρο 5 χιλιοστών. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να κατασκευάσουμε τα ίδια εργαλεία με ελάχιστη διάμετρο στα 2 με 3 χιλιοστά για micro ή mini λαπαροσκόπηση αντίστοιχα. Επιπλέον η τεχνολογική ανάπτυξη των οπτικών μικρο-ινών και φακών έχει επιτρέψει την χρήση μικρής διαμέτρου λαπαροσκοπίων με θεαματικά αποτελέσματα σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας (high definition) . Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο από άλλες μεθόδους ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής μια που τα χειρουργικά εργαλεία είναι πολλάπλών χρήσεων από ανθεκτικά υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικά στη Γαλλία η μίνι-λαπαροσκόπηση αποτελεί καθημερινή πρακτική και με πρωτοπόρο τον Καθηγητή Arnaud Wattiez στο ινστιτούτο IRCAD στο Στρασβούργο έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη mini λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ο πόνος μετά το χειρουργείο ελαχιστοποιείται ή όπως αναφέρουν ασθενείς δεν υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες μέχρι στιγμής πιστοποιούν ότι η μίνι λαπαροσκόπηση είναι η χειρουργική μέθοδος που οι ασθενείς αναφέρουν τον λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά. Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτο με οτιδήποτε αλλό μια που μια τομή 2 με 3 χιλιοστών πολύ απλά δεν είναι ορατή.

Τα καλά νέα είναι ότι τώρα και στην χώρα μας τέτοιες επεμβάσεις γίνονται με απόλυτη επιτυχία!

laparoscopio3

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.