Οι γυναίκες με ημικρανίες κινδυνεύουν και από καρδιά

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που πάσχουν από σοβαρές ημικρανίες οι οποίες συνοδεύονται από αύρα (διαταραχές της όρασης που συνήθως προηγούνται της κρίσης) μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μόνο η υψηλή πίεση του αίματος αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή από τις ημικρανίες με αύρα, μια κατάσταση που συνοδεύεται από προβλήματα όρασης όπως φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν κτλ.

Η 15ετής μελέτη ορόσημο παρακολούθησε 27.860 γυναίκες, από τις οποίες οι 1.435 είχαν ημικρανία με αύρα.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ημικρανία με αύρα συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής, ποτέ πριν δεν έχει χαρακτηριστεί  ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου.

Με την πάροδο αυτών των ετών καταγράφηκαν 1.030 περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με την έκθεση από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Tobias Kurth, δήλωσε: «Μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, η ημικρανία με αύρα αποτελεί το δεύτερο ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα βρίσκεται πιο μπροστά από τον διαβήτη, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου».

Ο Δρ Kurth, από το Νοσοκομείο Brigham της Βοστόνης και το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, είναι επίσης συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Ο ειδικός ανέφερε ότι ο κίνδυνος για τις γυναίκες που είχαν ημικρανία με αύρα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό, τι για τις γυναίκες που είχαν ημικρανίες, χωρίς όμως αυτή τη διαταραχή.

Σε μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ίδια ακαδημία, διαπιστώθηκε ότι οι  γυναίκες που είχαν ημικρανίες με αύρα και έλαβαν αντισυλληπτικά (ορμόνες) είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θρόμβους αίματος.


http://news.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.