Τί ξέρεις για την τεστοστερόνη?

Τί ξέρεις για την τεστοστερόνη? Facebooktwitterpinterest

Έλεγξες την τεστοστερόνη σου;

Πολλοί άντρες αισθάνονται κουρασμένοι, δεν έχουν καλή διάθεση και η σεξουαλική τους ζωή δεν είναι στα καλύτερά τους. Μήπως αυτοί οι άντρες θα πρέπει να ελέγξουν την τεστοστερόνη τους στο αίμα;

Η απάντηση είναι ότι όντως συμπτώματα τέτοιου τύπου, μπορεί να οφείλονται σε μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. Στη πραγματικότητα το ¼ των αντρών που παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα έχουν πρόβλημα με την τεστοστερόνη τους. Οι υπόλοιποι αισθάνονται τα ίδια πράγματα, αλλά η αιτία είναι άλλη και σίγουρα θέλει ψάξιμο…

Τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα είναι από 300 ng/dl έως 1200 ng/dl. Από την ηλικία των 30 ετών παρατηρείται σταδιακή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Η μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλεί αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψη και διαταραχή στύσης, προβλήματα γονιμότητας. Η τεστοστερόνη από την άλλη μπορεί να πέσει κάτω από 300 ng/dl χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Στη περίπτωση αυτή όπως και σε εκείνους που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να θεραπεύεται, διότι η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την πυκνότητα του οστικού ιστού. Η έλλειψη τεστοστερόνης είναι η κύρια αιτία της αντρικής οστεοπόρωσης.

Η μειωμένη τεστοστερόνη μπορεί να προκληθεί από:

Βλάβη στους όρχεις
Καρκίνο στους όρχεις, ή από θεραπεία για τον καρκίνο στους όρχεις
Άλλες ορμονικές διαταραχές
Λοιμώξεις
HIV/AIDS
Χρόνιες ηπατικές ή νεφρικές ασθένειες
Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Παχυσαρκία.
Φαρμακευτικές θεραπείες άλλων νοσημάτων
Γεννητικά νοσήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη.

Η θεραπεία της τεστοστερόνη πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις που αφορούν σε προβλήματα γονιμότητας με ενέσιμη μέθοδο. Σε προβλήματα οστεοπόρωσης ή σε προβλήματα κατάθλιψης και σεξουαλικών διαταραχών υπάρχουν θεραπείες με δερματικά αυτοκόλλητα τεστοστερόνης.

Η θεραπεία της τεστοστερόνης ενέχει κινδύνους όπως η ανάπτυξη υπερτροφίας του προστάτη, ή η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Γι αυτό θα πρέπει τον χειρισμό των φαρμάκων να τον υποδεικνύει πάντα ο γιατρός.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.