Γυναικομαστία στα αγόρια

Γυναικομαστία στα αγόρια Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για μια αύξηση πέραν του κανονικού του μαζικού αδένα στους άνδρες που οδηγεί στην μεγένθυνση των μαστών. Ο ανδρικός μαστός του ενήλικα μοιάζει με αυτόν των κοριτσιών που βρίσκονται πριν την εφηβεία και αποτελείται από μικρούς πόρους με επένδυση από επίπεδα κύτταρα και γύρω-γύρω περιβάλλονται από συνδετικό ιστό.

Αυτά τα κύτταρα στα κορίτσια ανταποκρίνονται στις εφηβικές ορμόνες. Η διόγκωση του ανδρικού μαστού με αύξηση των πόρων αλλά και των γειτονικών ιστών οδηγεί σε γυναικομαστία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανισθεί φυσιολογικά σε νεογνά (γυναικείες ορμόνες περνούν από την μητέρα στο νεογνό), σε εφήβους και σε ηλικιωμένους.

Στους εφήβους οφείλεται στην ανακατανομή των ορμονών. Πρόκειται για την συγγενή η κληρονομική γυναικομαστία και εμφανίζεται στα αγόρια από 9-14 ετών.30-60% των αγοριών της ηλικίας αυτής έχουν μεγάλο στήθος.

Ένα ποσοστό θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με μεγάλους μαστούς, ένα άλλο ποσοστό θα υποχωρήσει και οι υπόλοιποι θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μετά τα 18.. Στην βαριά εφηβική γυναικομαστία μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση μετά από συμφωνία, ασθενούς, γονέων, ενδοκρινολόγου και παιδιάτρου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.