Τι είναι η Λαπαροσκόπηση

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για την εξέταση των ενδοκοιλιακών και πυελικών οργάνων με ειδικό ενδοσκόπιο (λαπαροσκόπιο) που εισέρχεται στην κοιλία μέσω μικρής τομής ακριβώς κάτω από τον αφαλό. Το λαπαροσκόπιο φέρει μια πηγή φωτός για να φωτίζει το εσωτερικό της κοιλίας. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Οι οπτικοί φακοί του λαπαροσκοπίου συνδέονται με βιντεοκάμερα έτσι ώστε να μπορεί ο χειρουργός να βλέπει τα ευρήματα σε οθόνη τηλεόρασης. Υπάρχει δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή εγγραφής της όλης επέμβασης σε βίντεο ή DVD.

Πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη διάνοιξης της κοιλίας (που ονομάζεται λαπαροτομία). Η λαπαροσκόπηση εκτελείται από χειρουργούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες γι’ αυτήν την επέμβαση. Μπορεί να χρειάζονται δύο ή τρεις επιπλέον τομές στην κοιλία για την εισαγωγή των εργαλείων με τα οποία θα γίνει η εκάστοτε επέμβαση.

Οι γυναικολογικές επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά είναι:

Στειροποίηση
Διερεύνηση για τον έλεγχο της βατότητας των σαλπίγγων (με έγχυση κατάλληλης χρωστικής)
Αφαίρεση σάλπιγγας, ολόκληρης ή τμήματος αυτής, λόγω έκτοπης κύησης
Αφαίρεση ωοθήκης
Αφαίρεση κύστης ωοθήκης
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Αφαίρεση μήτρας (υφολική υστερεκτομή) με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων
Αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (ολική υστερεκτομή) με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων
Θεραπεία της ενδομητρίωσης, όταν αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση κύστεων ενδομητρίωσης, αφαίρεση ενδομητρικού ιστού ή εξάτμιση ενδομητριωτικών βλαβών.
Λύση συμφύσεων
Εγχείρηση των σαλπίγγων για τη θεραπεία της υπογονιμότητας που προκαλείται από απόφραξή τους.
Εγχείρηση καρκίνου της μήτρας και του τραχήλου σε πρώιμα στάδια.
Αν κάποιος γιατρός σάς έχει συστήσει να υποβληθείτε σε λαπαροσκόπηση για οποιοδήποτε λόγο και επιθυμείτε να αποκτήσετε αναλυτικές πληροφορίες για αυτήν την επέμβαση, καθώς και για τις πιθανές επιπλοκές, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει εμπιστευτικό. Μετά από αυτό, θα λάβετε πρόσφατες και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες για τη διαδικασία, που θα απαντούν στο συγκεκριμένο ερώτημά σας. Οι πληροφορίες θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία σε αυτό το χώρο που έχει εκτελέσει χιλιάδες τέτοιες διαγνωστικές και επεμβατικές διαδικασίες.

Βιβλιογραφία από το www.rcog.org.uk

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.