Αλλεργική επιπεφυκίτις και ξηροφθαλμία

Αλλεργική επιπεφυκίτις και ξηροφθαλμία Facebooktwitterpinterest

Η ξηροφθαλμία και η οφθαλμική αλλεργία είναι δύο συνήθεις οφθαλμικές διαταραχές που οδηγούν σε ενοχλητικά για τον ασθενή οφθαλμικά συμπτώματα.

Η αλλεργία παρατηρείται στο 20% και η ξηροφθαλμία στο 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και οι δύο παθήσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία δυσκολεύουν τη διαφορική διάγνωση. Οι ασθενείς με ξηροφθαλμία αναφέρουν ενοχλήσεις όπως τσούξιμο και αίσθηση άμμου στα μάτια, οι οποίες τείνουν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ενοχλήσεις που αναφέρονται στην αλλεργία είναι η συχνή φαγούρα, τα κόκκινα μάτια και μερικές φορές οίδημα των βλεφάρων.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε ή ζούμε. Ο κλιματισμός του χώρου, η κούραση και ο αέρας είναι μερικοί από τους συνεισφέροντες παράγοντες στο σύνδρομο αυτό. Οικογενειακό ιστορικό εκζέματος ή άσθματος μπορεί να υποδηλώνει ατοπική αλλεργία. Οι ασθενείς με αλλεργία επηρεάζονται από εποχικούς παράγοντες ή αλλεργιογόνα, τα οποία δεν σχετίζονται με την ώρα της ημέρας. Οι ασθενείς με ξηροφθαλμία νιώθουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όσο περνάει η μέρα.

Η χρήση συγκεκριμένων αντιισταμινικών και άλλων φαρμάκων όπως αντιυπερτασικών, αντιεμετικών, αντικαταθλιπτικών και διουρητικών μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Ασθενείς με σύνδρομο Sjogren, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδική νόσο και γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι πιθανό να παρουσιάσουν το σύνδρομο αυτό. Θεραπεία σε αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει, πολλά κολλύρια όμως μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Η διαφοροδιάγνωση μπορεί να γίνει από τον οφθαλμίατρο στη σχισμοειδή λυχνία και με τη λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή. Τελευταία έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο ειδικά τεστ, τα οποία με τη λήψη μικρής ποσότητας δακρύων και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, μπορούν να διαγνώσουν αν το πάσχον μάτι έχει αλλεργία ή όχι.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.