Σύνδρομο SJOGREN’S

Σύνδρομο SJOGREN’S Facebooktwitterpinterest

Το Σύνδρομο Sjogren’s  οφείλεται σε διαταραχή σ τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του οργανισμού με αποτέλεσμα την εισβολή λεμφοκυττάρων σε διαφόρους αδένες του σώματος. Η ακριβής αιτία που το προκαλεί παραμένει άγνωστη ωστόσο έρευνες φαίνεται να συσχετίζουν την κατάσταση αυτή με κάποιους ιούς. Οι γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο αυτό κατά μεγαλύτερη συχνότητα(9 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες). Συνήθης ηλικία εμφάνισης είναι μεταξύ 40 και 60.

Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου αυτού είναι η ξηρότητας ,κυρίως στους οφθαλμούς (ξηροφθαλμία) και το στόμα(ξηροστομία). Τα μάτια μπορεί να είναι στεγνά, χωρίς δάκρυα. Το στόμα μπορεί να είναι επίσης στεγνό και με δυσκολία να καταπίνει ο ασθενής τις ξηρές τροφές. Το δέρμα, ο φάρυγγας ή ο κόλπος μπορεί να εμφανίζουν ξηρότητα. Καταβολή, αίσθημα κόπωσης καθώς και αρθραλγίες (πόνοι στις αρθρώσεις) είναι  επίσης συχνά συμπτώματα.

Το Σύνδρομο Sjogren’s  μπορεί να είναι Πρωτοπαθές, όταν δεν συνοδεύεται από άλλο  νόσημα ή Δευτεροπαθές, όταν συνυπάρχει με άλλο ρευματικό νόσημα, συνήθως Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή ΣΕΛ.

Έρευνες έχουν δείξει κάπως αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Λεμφώματος σε ασθενείς με Σύνδρομο Sjogren’s  και για τον λόγο αυτό χρειάζεται παρακολούθηση με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Το Λέμφωμα που σχετίζεται με το Σύνδρομο Sjogren’s  είναι θεραπεύσιμο.

Η θεραπεία με το ανθελονοσιακό φάρμακο Υδροξυχλωροκίνη ρυθμίζει την αυτοανοσία και  συνήθως βελτιώνει το αίσθημα κόπωσης.

Τα συμπτώματα ξηρότητας  αντιμετωπίζονται με διάφορα μέσα, όπως  π.χ.

·         Κολλύρια για τα μάτια, αποφυγή φακών επαφής

·         Παστίλιες για τη ξηροστομία

·         Υποκατάστατα σιέλου

·         Οδοντόπαστα και σπρέι για τη ξηροστομία

·         Oral balance

·         Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

·         Νερό με χυμό λεμόνι

·         Φυσικό ελληνικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη…

·         Ε45 ή άλλα ενυδατικά προϊόντα για το δέρμα

·         Κ-Υ λιπαντική κρέμα για την ξηρότητα του κόλπου

Βιβλιογραφία: Rheumatology Secrets, Arthritis Research Campaign

http://www.rheumatism.org.cy/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.