Δημιουργία κυπριακού δικτύου για την έρευνα και καινοτομία

Δημιουργία κυπριακού δικτύου για την έρευνα και καινοτομία Facebooktwitterpinterest

Δημιουργία κυπριακού δικτύου για την έρευνα και καινοτομία

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ΙΜΙ

 Τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός δικτύου για την έρευνα και την καινοτομία στην Κύπρο έθεσε ημερίδα για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Innovative Medicines Initiative, (IMI) που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

 

Με προϋπολογισμό €2 δισεκατομμύρια η IMI υποστηρίζει τη συνεργασία για ερευνητικά προγράμματα και προωθεί τη δημιουργία δικτύων, από εμπειρογνώμονες του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού τομέα, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων στην Ευρώπη.

 

Στόχος της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτισε ο Υπουργός Υγείας, Δρ. Σταύρος Μαλάς, ήταν η υπερπήδηση των δυσκολιών και περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι κυπριακοί φορείς στην προσπάθειά τους για συμμετοχή σε προγράμματα της IMI καθώς και η δημιουργία κυπριακού δικτύου, από εμπειρογνώμονες του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού τομέα, που θα μπορεί να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις.

 

Ερευνητές και οργανωμένα σύνολα που έχουν σχέση με τη φαρμακευτική βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ομάδες ασθενών, κυβερνητικές υπηρεσίες καθώς και ρυθμιστικοί οργανισμοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να αναζητήσουν τρόπους για τη διεκδίκηση κονδυλίων που θα ενισχύσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες. Κοινή διαπίστωση ήταν η αδυναμία της Κύπρου να απορροφά κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο διευθυντής της πρωτοβουλίας ΙΜΙ, κ. Michel Goldman, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο ειδικά για την Ημερίδα αυτή, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρωτοβουλία IMI με στόχο την προώθηση κυπριακών συμμετοχών στις παρούσες αλλά και μελλοντικές προσκλήσεις για υποβολή ερευνητικών προτάσεων. Από την πλευρά της, η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), τόνισε ότι οι εταιρείες μέλη της EFPIA,  επενδύουν στην έρευνα δισεκατομμύρια ευρώ και επιθυμία τους είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος στην Κύπρο για την υγεία το οποίο θα υποστηρίζει την έρευνα και την καινοτομία.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αδυναμίες που προκύπτουν από την έλλειψη επιδημιολογικών ερευνών στην Κύπρο, ;όπου υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την καταγραφή και την ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραγόντων για διάφορες ασθένειες και μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην προληπτική ιατρική. Με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης της ανάγκης αυτής μέσω της πρωτοβουλίας ΙΜΙ.

 

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Υγείας, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) η οποία ήταν και ο χορηγός.

 

 

Innovative Medicines Initiative (IMI)

Η IMI αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη και έχει σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων για τους ασθενείς.

 

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει με το ποσό του €1 δισεκατομμυρίου, το οποίο ενισχύεται από συνεισφορά σε είδος και υπηρεσίες, αξίας τουλάχιστον άλλου €1 δισεκατομμυρίου, από τις εταιρείες-μέλη της EFPIA.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.