Ημέρα Περιβάλλοντος 5/6/2012

Ημέρα Περιβάλλοντος 5/6/2012 Facebooktwitterpinterest

Θέμα: Με την ευκαιρία της ημέρας περιβάλλοντος ανακοινώνεται η προκήρυξη ΠΜΣ με τίτλο «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών.

H αλληλεπίδραση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης υγείας από τους δεκάδες κινδύνους που καθημερινά πλέον, αντιμετωπίζουν οι πολίτες ολόκληρου του κόσμου από τη μόλυνση του αέρα, την ποιότητα του νερού, τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, το θόρυβο, την αλλαγή του κλίματος, τη φθίνουσα πορεία της βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση του εδάφους, και σειρά πολλών ακόμη άλλων, επιβάλλουν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κυβερνητικών και άλλων φορέων του συνόλου της διεθνούς κοινότητας.

Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» (επιστημονική υπεύθυνος του ΜΠΣ είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη), έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που, δυστυχώς, είναι ορατό, και να αναδείξει τα μείζονα αυτά θέματα στοχεύοντας όχι μόνον στην κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών, αλλά και στην ενημέρωση  πολιτών και  αρμοδίων φορέων συμβάλλοντας έτσι, και κατά το δυνατόν,  στην ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής στον άξονα  περιβάλλον – υγεία – έρευνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια,  από την αλόγιστη ρύπανση αέρα, τροφών και  υδάτων παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση νοσημάτων όπως, αλλεργίες, άσθμα, καρκίνος αλλά και σημαντική επίδραση στην γονιμότητα, αύξηση των συγγενών ανωμαλιών κά.

Η Ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις έχει δώσει μεγάλη σημασία στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και γι’ αυτό το λόγο έχει θεσμοθετήσει κατευθύνσεις καθώς και προπτυχιακά Τμήματα Περιβάλλοντος. Ωστόσο, υπολείπεται η ανάπτυξη Τμημάτων Υγείας και Περιβάλλοντος. Η απουσία ενός τέτοιου Τμήματος γίνεται σήμερα ιδιαίτερα αισθητή, ιδίως μετά την επανειλημμένη ενθάρρυνση της UNESCO για τέτοια προγράμματα σε πανεπιστημιακό επίπεδο (UNESCO – man and biosphere programme). Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει  σχετικά  προγράμματα σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στον τομέα της Ανθρώπινης Οικολογίας “Human Ecology”. Τέτοια προγράμματα λειτουργούν στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και σε άλλα Ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια ήδη από τη δεκαετία του 1980. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, της Βουδαπέστης και της Σόφια, υποστηριζόμενη από το Πρόγραμμα TEMPUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περιεχόμενο την ανθρώπινη οικολογία. Όλα αυτά τα Τμήματα και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του εξωτερικού αποσκοπούν στην εκπαίδευση στον κρίσιμο τομέα των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η μελέτη και γνώση αυτής της αλληλεπίδρασης απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως τονίσθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον στο Ρίο το 1992 και στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2003.Τα προγράμματα υγείας και περιβάλλοντος διαφέρουν από τα “παραδοσιακά” προγράμματα οικολογίας τα οποία κυρίως επικεντρώνονται στην οικολογία των ζώων, φυτών και μικροοργανισμών και στη βιόσφαιρα συνολικά. Τα προγράμματα υγείας και περιβάλλοντος έχουν για επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία του καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτά τα προγράμματα σπουδών είναι εξ αντικειμένου διεπιστημονικά και γι’ αυτό το λόγο στα αντίστοιχα προγράμματα διδάσκουν καθηγητές της Ιατρικής, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Οικολογίας κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα:

http://www.grammateia.med.uoa.gr/viewforum.php?f=52,

όπου προκηρύσσεται νέος κύκλος σπουδών του ΠΜΣ με τίτλο «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ημερομηνία λήξεως υποβολής αιτήσεων την 4η/7/2012. Πληροφορίες από το γραφείο της Επιστημονικής Υπευθύνου , κας Π. Νικολοπούλου Σταμάτη καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14.00-16.00 στο 2107462163-4.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.