Όταν το ιατρικό λάθος είναι μοιραίο

Όταν το ιατρικό λάθος είναι μοιραίο Facebooktwitterpinterest

Αρκετές υποθέσεις ασθενών που καταλήγουν από πιθανά ιατρογενή αίτια, φτάνουν στα ιατρεία των ιατροδικαστών συνοδεία ελλιπών στοιχείων. Έτσι ενώ στην πρώτη προφορική ενημέρωση από τους συγγενείς διαπιστώνεται με σαφήνεια ιατρικό σφάλμα, τη στιγμή που ο ειδικός καλείται να μελετήσει τον ιατρικό φάκελο, είναι αδύνατη η πλήρης επιστημονική στοιχειοθέτηση της κατηγορίας. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό, τη δύσκολη στιγμή της απώλειας ενός αγαπημένου τους προσώπου, οι συγγενείς να έχουν την ψυχραιμία και την ενημέρωση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις. Κινήσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την έκβαση της όποιας μετέπειτα νομικής διεκδίκησής τους.
Δύο είναι κυρίως οι ελλείψεις που διαπιστώνονται στα στοιχεία του ιατρικού φακέλου. Πρώτον, συνήθως δεν έχει πραγματοποιηθεί ιατροδικαστική διερεύνηση νεκροψίας- νεκροτομής. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί με βεβαιότητα η τελική αιτία θανάτου. Σε περίπτωση που δεν γίνει ιατροδικαστική διερεύνηση, η αιτία θανάτου ουσιαστικά πιστοποιείται από τους θεράποντες ιατρούς. Υπάρχουν περιπτώσεις που στο εκδοθέν πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται μία γενική αιτιολογία η οποία δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσει την πρότερη ιατρική ευθύνη. Αλλά και η συμπλήρωση του πιστοποιητικού από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση, δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες στους συγγενείς καθώς αυτοί οι ίδιοι ιατροί είναι συνήθως οι μετέπειτα κατηγορούμενοι. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, οι συγγενείς θα πρέπει να ζητούν ιατροδικαστική διερεύνηση νεκροψίας- νεκροτομής. Επειδή πολλές φορές οι συγγενείς έχουν την εντύπωση ότι «όλα στο τέλος κουκουλώνονται» ακόμα και στο νεκροτομείο, πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελληνική νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα διορισμού τεχνικού συμβούλου. Ο τεχνικός σύμβουλος σε αυτή την περίπτωση επιλέγεται από την οικογένεια, η οποία αναλαμβάνει και τη δαπάνη και εξασφαλίζει τα δικαιώματά της.
Δεύτερη έλλειψη που παρατηρείται συχνά είναι η ανεπάρκεια στοιχείων στον ιατρικό φάκελο. Ελλιπή αποτελέσματα βιοχημικών, απεικονιστικών ή άλλων εργαστηριακών εξετάσεων, μη επισύναψη πιθανού πρακτικού χειρουργείου ή αντίγραφου της καρτέλας νοσηλείας και άλλων ιατρικών εγγράφων δημιουργεί αρκετά προβλήματα στη θεμελίωση μίας υποθέσεως. Οι συγγενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα από τον πλήρη ιατρικό φάκελο και μάλιστα η αίτηση αυτή πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό.
Εάν οι συγγενείς βρουν τη δύναμη, τη στιγμή της απώλειας ενός αγαπημένου τους προσώπου από πιθανό ιατρικό σφάλμα, να διεκδικήσουν τα δύο δικαιώματα που αναφέρθηκαν ανωτέρω είναι αρκετά πιθανό να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν με αξιώσεις την κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση έχοντας αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους, είναι σίγουρο ότι ο ιατροδικαστής στον οποίο θα απευθυνθούν θα έχει τη δυνατότητα να τους εξηγήσει με σαφήνεια για ποιο ακριβώς λόγο χάθηκε ο συγγενής τους και πως μπορούν να κινηθούν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.