Μια νέα επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στους άνδρες.

Μια νέα επαναστατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στους άνδρες. Facebooktwitterpinterest

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση δυσάρεστη για έναν ασθενή όσο και για το περιβάλλον του. Τις πιο πολλές φορές εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στον προστάτη και κυρίως μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Η φύση της επέμβασης αυτής είναι τέτοια που απαιτεί διατομή του προστάτη σε σημείο επαφής με τον σφιγκτήρα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και μείωση του λειτουργικό μήκους του σφιγκτήρα της ουρήθρας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί πλέον να συγκρατήσει τη ροή των ούρων και να εμφανίζεται η ακράτεια.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, διάφορες λύσεις έχουν προταθεί με ποίκιλα αποτελέσματα. Πρόσφατα μια νέα μέθοδος έχει αρχίσει και εφαρμόζεται: η χρήση της ταινίας ακράτειας ρυθμιζόμενης τάσης ATOMS (Adjustable Transobturator Male System). Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στην τοποθέτηση μιας ταινίας η οποία παρέχει εξωτερική «συμπίεση» στην ουρήθρα η οποία και προστίθεται σε αυτή του αδύναμου σφιγκτήρα και έτσι επέρχεται η διακοπή της ροής των ούρων. Στο σημείο που η ταινία έρχεται σε επαφή με την ουρήθρα υπάρχει ένα «μαξιλαράκι» το οποίο γεμίζει με ορό και διογκώνεται συμπιέζοντας την ουρήθρα. Η πλήρωση του με ορό γίνεται μέσω ενός πολύ μικρού ρεζερβουάρ που τοποθετείται ακριβώς κάτω από το δέρμα χαμηλά στην κοιλιά του ασθενούς. Το ρεζερβουάρ αυτό έχει πολύ μικρό μέγεθος και είναι τελείως ανώδυνο για τον ασθενή. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η «πίεση» που εφαρμόζεται μπορεί πολύ εύκολα να ρυθμιστεί μέσω αυτού του ρεζερβουάρ ακόμα και μετά το χειρουργείο έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη για τον κάθε ασθενή.
Η ταινία αυτή τοποθετείται μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται στο κάτω μέρος του σώματος στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από τους όρχεις. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη από μία ώρα και ο ασθενής φεύγει την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα της μεθόδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς ο ασθενής εισέρχεται στο νοσοκομείο με πάνες και μπορεί να φύγει την επόμενη «στεγνός» χωρίς την παραμικρή πλέον απώλεια ούρων. Αλλά ακόμα και σε ασθενείς που δεν είναι εγκρατείς άμεσα μετεγχειρητικά, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει μετά το χειρουργείο με μια απλή επίσκεψη στο ιατρείο την «πίεση» της ταινίας έτσι ώστε το πρόβλημα να λυθεί οριστικά.
Είναι η μέθοδος κατάλληλη για κάθε ασθενή; Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά υπάρχουν και περιορισμοί. Ο βασικότερος είναι ο βαθμός της δυσλειτουργίας του σφιγκτήρα και της ακράτειας των ούρων. Ασθενείς με μεγάλη ή και πλήρη δυσλειτουργία του σφιγκτήρα και πλήρη ακράτεια ούρων πιθανόν να μην είναι πλήρως στεγνοί αλλά μπορεί εντούτοις να δουν σημαντική βελτίωση. Έτσι λοιπόν θα πρέπει το πρόβλημα του κάθε ασθενή να εκτιμηθεί από το ιατρό του για να του αναλύσει το βαθμό βελτίωσης που μπορεί να περιμένει από την εφαρμογή της μεθόδου αυτής.
Η τεχνική τοποθέτησης διδάσκεται σε ειδικά σεμινάρια στο εξωτερικό και ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον κατάλληλα εκπαιδευμένο ουρολόγο για να λύσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται το σημείο που τοποθετείται η ταινία και ο τρόπος που δρα για να λύσει το πρόβλημα της ακράτειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.