Πίεση ωλενίου νεύρου στον αγκώνα

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι
Το Σύνδρομο πιέσεως του Ωλενίου νεύρου (ωλένια νευρίτις) στον αγκώνα είναι η παθολογία εκείνη κατά την οποία πιέζεται το Ωλένιο Νεύρο στη περιοχή του αγκώνα.
Το Ωλένιο Νεύρο σχηματίζεται στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης, κυρίως από την 8η αυχενική ρίζα, αποτελώντας τμήμα της κατάληξης του βραχιονίου πλέγματος. Πορεύεται κατά μήκος της έσω επιφανείας του βραχίονος και της παλαμιαίας επιφανείας του αντιβραχίου καταλήγοντας στα δάκτυλα.
Το ωλένιο νεύρο κατά την πορεία του στον αγκώνα διέρχεται από την αύλακα του ωλενίου νεύρου στην έσω πλευρά του.
Η συγκράτηση του νεύρου μέσα στην αύλακα επιτυγχάνεται με την ύπαρξη περιτονίας που σχηματίζει ανένδοτο σωλήνα και το συγκρατεί στη θέση του.
Η ωλένια νευρίτις εμφανίζεται κατόπιν πιέσεως ή τραυματισμού του νεύρου στην περιοχή του αγκώνα, ειδικά σε άτομα που ασκούν χειρωνακτικής φύσεως εργασία.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες και η αιτιολογία εμφάνισης της νόσου είναι:
Κάταγμα ή εξάρθρημα του αγκώνα, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή της σχέσης των οστών και της ωλενίου αύλακος. Χρόνια υπερχρησιμοποίηση των χεριών με τον αγκώνα ευρισκόμενο σε κάμψη, Άμεση ή χρόνια πίεση που οδηγούν σε σχηματισμό ουλώδους ιστού γύρω από το νεύρο. Υπερξάρθημα του νεύρου από το σωλήνα, αποτέλεσμα τραυματισμού της περιτονίας ή ανατομικής ανωμαλίας της περιοχής. Εκφυλιστικές αλλοιώσεις της άρθρωσης. Όγκοι όπως είναι το γάγγλιο, ή η ανώμαλος έκφυση μυών που οδηγούν στη μείωση του χώρου του ωλενίου σωλήνα
Η πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα συνήθως εμφανίζεται με αιμωδίες στην κατανομή αισθητικότητας του νεύρου που επιβαρύνονται με τη δοκιμασία κάμψεως του αγκώνα. Άμεση πλήξη του ωλενίου νεύρου στην αύλακα του στον αγκώνα, προκαλεί χαρακτηριστικό αίσθημα που οι ασθενείς το περιγράφουν “σαν να περνάει ρεύμα”. Η μείωση της πλάγιας σύλληψης, είναι η πρώτη εκδήλωση επηρεασμού της δύναμης του χεριού.
Σοβαρές πιέσεις οδηγούν σε πλήρη βλάβη των νευρούμενων από το ωλένιο νεύρο μυών, με αποτέλεσμα ένα χέρι αδύνατο, με χαρακτηριστική ατροφία κυρίως της πρώτης μεσοδακτυλικής πτυχής, απώλεια της αίσθησης στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο και σοβαρή λειτουργική δυσχρηστία.
H διαφορική διάγνωση των παθολογικών αιτιών είναι εφικτή με τη σωστή κλινική εξέταση και το ειδικό εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα, ακτινολογικός έλεγχος, αγγειογραφία κ.λ.π.)
Στα πρώιμα στάδια του συνδρόμου, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να υποχωρήσουν με την κατάλληλη συντηρητική αγωγή. Ο περιορισμός της δραστηριότητας του ατόμου και ειδικά η αποφυγή των κινήσεων κάμψεως του αγκώνα είναι επιβεβλημένη. Νυκτερινοί νάρθηκες εκτάσεως είναι χρήσιμοι και πρέπει να χρησιμοποιούνται. Κατάλληλη επίδεση του αγκώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας εμποδίζει την άμεση πλήξη του νεύρου. Μη στερεοειδής αντιφλεγμονώδης αγωγή, συμπληρώνει την συντηρητική αγωγή, με αμφισβητούμενη όμως αποτελεσματικότητα.
Στις περιπτώσεις που η πίεση του νεύρου είναι σοβαρή, ή όταν η συντηρητική αγωγή δεν αποδίδει την αναμενόμενη βελτίωση της συμπτωματολογίας, πρέπει να ακολουθείται χειρουργική θεραπεία. Ο στόχος της επεμβάσεως είναι η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου στον ωλένιο σωλήνα και η εξάλειψη των παραγόντων που οδήγησαν στην πίεση. Μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό ιατρό θα δείξει και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.