Ρήξη τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου

Facebooktwitterpinterest

Biceps muscle: δικέφαλος βραχιόνιος μυς
Distal biceps tendon: περιφερικός τένοντας του δικεφάλου βραχιονίου μυ.

Η ρήξη του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου αποτελεί μια σχετικά σπάνια πάθηση. Η πλειονότητα των ρήξεων συμβαίνει κεντρικά στη περιοχή του ώμου. Οι περιφερικές ρήξεις αποτελούν μόνο το 3% του συνόλου των ρήξεων με συχνότητα 1.2 άτομο ανά 100.000 τον χρόνο.

Ανατομία

Ο δικέφαλος βραχιόνιος μυς αποτελείται από δύο τένοντες. Ο ένας τένοντας καταλήγει στον ώμο και ο άλλος τένοντας καταλήγει στη κερκίδα (αγκώνας). Ο περιφερικός τένοντας του αγκώνα ονομάζεται περιφερικός τένοντας και καταλήγει στο κερκιδικό όγκωμα.

Biceps muscle: δικέφαλος βραχιόνιος μυς
Proximal end: εγγύς τένοντας
Distal end: περιφερικός τένοντας

Ιστορικό και κλινική εικόνα

Ο ασθενής με τη ρήξη του τένοντα προσέρχεται στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και αναφέρει ιστορικό ξαφνικού άλγους στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης του αγκώνα μετά από απότομη άρση βάρους. Ο τυπικός ασθενής είναι ηλικίας 50 ετών αλλά μπορεί να συμβεί σε ηλικίες από 21 έως 70 ετών και η πλειονότητα των περιπτώσεων στο ιστορικό αναφέρεται άρση βάρους.

Το κάπνισμα λόγω της επίδρασης που έχει στα μικρά αγγεία των τενόντων μπορεί να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα. Η χρήση κορτικοστεροειδών συστηματικά ή τοπικά έχει συνδεθεί με διαταραχή της τροφικότητας του τένοντα (ατροφία).

Ο ασθενής φέρει εκχύμωση στην προσθία επιφάνεια του αγκώνα και περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης δευτερογενώς οφειλόμενη στη μετατραυματική φλεγμονή και το τοπικό οίδημα (πρήξιμο). Μετά το πέρας της οξείας φλεγμονής ο ασθενής αναφέρει συνήθως ελάττωση της δύναμης κάμψης και υπτιασμού του αγκώνα.

Ρήξη του περιφερικού τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου μυ. Η μάζα του μυ έχει συρρικνωθεί κεντρικά.

Ρήξη του περιφερικού τένοντα του δικέφαλου βραχιόνιου μυ. Ο δείκτης του θεράποντος Ορθοπαιδικού Χειρουργού τοποθετείται στο κενό που αφήνει η ρήξη του τένοντα.

Απεικονιστικός έλεγχος

Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος είναι συνήθως φυσιολογικός . Σπάνια αναδεικνύει απόσπαση τμήματος οστού από το κερκιδικό όγκωμα.
Αν η κλινική εξέταση που διενεργεί ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός χειρουργός θέσει τη διάγνωση δεν θεωρείται απαραίτητος ο περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος.

Η μαγνητική τομογραφία βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης αν τα ευρήματα από τη κλινική εξέταση δεν είναι σαφή.
Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα αποτελεί μια φθηνή και αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδο αλλά απαιτεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.


Η μαγνητική τομογραφία επισφραγίζει τη διάγνωση της ρήξης του τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.