Απόξεση – Εξάχνωση ενδομητρίου

Facebooktwitterpinterest

Αποτελεί εναλλακτική επιλογή αντί της υστερεκτομής για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπερβολικής απώλειας αίματος κατά την εμμηνορρυσία (μηνορραγία). Πρόκειται για αφαίρεση ή καταστροφή του ιστού που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή του ενδομητρίου.

Η διαδικασία αυτή επιλέγεται συχνά όταν έχουν αποτύχει οι φαρμακευτικές μέθοδοι ή εάν η γυναίκα δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε άλλη θεραπεία.

Πολλοί γιατροί προτείνουν σε γυναίκες με υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία την υστερεκτομή ως θεραπευτική λύση. Η εξάχνωση (ή απόξεση) του ενδομητρίου ενδείκνυται όταν το μέγεθος της μήτρας είναι φυσιολογικό ή ελαφρά μόνο αυξημένο. Δεν ενδείκνυται όταν η μήτρα είναι διογκωμένη και έχει πολλαπλά ινομυώματα ή όταν υπάρχει υποψία καρκίνου.

Η εξάχνωση μπορεί να γίνει με χειρουργικό υστεροσκόπιο (μικρό τηλεσκόπιο) που έχει ειδικό αυλό μέσα από τον οποίο διέρχεται ειδική συσκευή που λέγεται ξέστρο ή όργανο με οπτική ίνα laser, τα οποία χρησιμοποιεί ο χειρουργός για να απομακρύνει μηχανικά ή να καταλύσει (δηλαδή να καταστρέψει με την ενέργεια του laser) το ενδομήτριο. Σήμερα διατίθενται κι άλλες συσκευές που εισέρχονται στην κοιλότητα της μήτρας για να καταστρέψουν το ενδομήτριο, όπως είναι η εξάχνωση με θερμικό μπαλόνι ή με ραδιοσυχνότητες, η συσκευή Novasure, και η υδροθερμική κατάλυση. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την προτίμηση, τη δεξιότητα και την εμπειρία του χειρουργού. Αυτές οι επεμβάσεις έχουν ποσοστό επιτυχίας 80%.

Μερικές από αυτές τις μεθόδους μπορούν να εφαρμοστούν σε εξωτερικό ιατρείο (δεν απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο), ενώ άλλες απαιτούν γενική αναισθησία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.