Κλινική εξέταση μαστών

Facebooktwitterpinterest

Είναι απαραίτητη για την ανεύρεση βλαβών, δεν υποκαθίσταται από καμιά απεικονιστική ή άλλη εξέταση και πρέπει πάντα να προηγείται της μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος, όταν η διενέργεια αυτών κρίνεται σκόπιμη.
Μπορεί να αναδείξει είτε μία βλάβη, που ενδεχομένως να υποκρύπτει καρκίνο ή μία βλάβη καλοήθη, που όμως χρήζει παρακολούθησης ή θεραπείας, όπως είναι το ινοαδένωμα ή η μαστίτιδα.

Συνοδεύεται πάντοτε από ένα λεπτομερές ιστορικό παρούσας νόσου στο οποίο αναφέρονται παρατηρούμενα σημεία και συμπτώματα:
μεταβολή στο σχήμα, τη μορφολογία, το χρώμα του μαστού,
ψηλαφητό ογκίδιο,
έκκριση (γάλακτος, αίματος, πύου, ορού) από τη θηλή,
εξάνθημα, εισολκή, σκλήρυνση του δέρματος της θηλής
πόνος
Όπως και από ένα δεύτερο ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, στο οποίο επισημαίνονται:
μεταβολές των συμπτωμάτων μέσα στον κύκλο,
πιθανότητα εγκυμοσύνης,
θηλασμός,
παρουσία ενθεμάτων,
λήψη ορμονικών σκευασμάτων,
προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού,
ηλικία πρώτης τεκνοποίησης,
ηλικία εμμηναρχής
Καλύτερη περίοδος κλινικής εξέτασης είναι τη δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της τελευταίας περιόδου.
Η κλινική εξέταση αρχίζει με την επισκόπηση.

Η ασθενής κάθεται απέναντι από το γιατρό, γυμνή από τη μέση και πάνω με τα χέρια κάτω. Επισκοπικά εξετάζονται οι μαστοί για τη συμμετρία τους, την κατάσταση του δέρματος, τυχόν αλλοιώσεις των θηλών (π.χ. εκζεματοειδείς βλάβες, έκκριση, ανομοιομορφία). Η εξέταση συνεχίζεται με τα χέρια πάνω από το κεφάλι κι έπειτα στηριζόμενα στη λεκάνη. Αυτή η κίνηση των χεριών είναι πιθανό να καταδείξει ασυμμετρία στη μεταβολή του σχήματος των μαστών ή και κάποια ασύμμετρη έλξη ενός μαστού ή απλά της θηλής.

Συνεχίζεται με την ψηλάφηση.

Το στάδιο αυτό της εξέτασης διενεργείται με την ασθενή ξαπλωμένη και τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Εξετάζεται ο μαστός στο σύνολό του κυκλικά, ασκώντας ήπια πίεση ο γιατρός στο μαστό με αντέρεισμα το υποκείμενο στερεό θωρακικό τοίχωμα. Η εξέταση ολοκληρώνεται με την ψηλάφηση των θηλών, όπως και ανατομικών περιοχών, όπου ανευρίσκονται ομάδες λεμφαδένων και οι οποίες παρουσιάζουν αλλοιώσεις, όταν οι μαστοί πάσχουν.

Η Αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία συνιστά την κλινική εξέταση των μαστών από εξειδικευμένο γιατρό μία φορά κάθε 3 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 20 μέχρι 39 ετών. Γυναίκες άνω των 40 ετών επιβάλλεται να εξετάζονται ετησίως, χωρίς να παραμελούν τη μηνιαία αυτοεξέταση των μαστών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.