Κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που παίρνουν στατίνες

Facebooktwitterpinterest

Οι στατίνες ενδεχομένως να σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη στις μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Παρ’ όλα αυτά, οι στατίνες που έχουν σχεδιαστεί να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό, εξακολουθούν να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για τις κατηγορίες ασθενών που τις έχουν ανάγκη.

Ο Δρ Γιουνγκσενγκ Μα και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Ουόρτσεστερ διαπίστωσαν μελετώντας χιλιάδες γυναίκες ότι όσες ανέφεραν χρήση στατίνης στην αρχή της μελέτης , είχαν σχεδόν 50% αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη.

«Η χρήση στατίνης από μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη» υπογραμμίζει ο Δρ Μα.

Η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την έρευνα Women’s Health Initiative στη οποία είχαν συμμετάσχει περισσότερες από 150.000 γυναίκες χωρίς διαβήτη, ηλικίας 50, 60 και 70 ετών.

Στο πλαίσιο της έρευνα, ορισμένες συμμετέχουσες είχαν κληθεί να ακολουθήσουν κάποιες διατροφικές αλλαγές ή να πάρουν καθημερινά ορμονική θεραπεία ή βιταμίνες, ενώ άλλες δεν έκαναν καμιά απολύτως αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.

Στην αρχή της μελέτης, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια υγείας που περιλάμβαναν ερωτήματα σχετικά με τη χρήση ή μη στατίνηες, καθώς και πληροφορίες για τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, όπως το βάρος και τα επίπεδα σωματικής άσκησης. Στην συνέχεια οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι έως επτά χρόνια.

Συνολικά, πάνω από 10.200 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη, με τις γυναίκες που είχαν αναφέρει χρήση στατίνης (περίπου μία στις 14) να έχει 48% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν πάρει στατίνες.

Παλαιότερες μελέτες σε άνδρες, είχαν διαπιστώσει μικρότερο ποσοστό κινδύνου, 10-12%, μεταξύ των χρηστών στατίνης. Και τα νούμερα αυτά κρίνονται ως πιο ακριβή καθώς οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή είχαν πάρει ή όχι στατίνες. Και ενώ ο σχεδιασμός μιας μελέτης μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε πέραν κάθε αμφιβολίας, οι στατίνες σχετίζονται με κάποια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, αλλά η επίδραση των στατίνων στους μύες και το ήπαρ μπορεί να συντελέσει στην παραγωγή ελαφρώς περισσότερης γλυκόζης ή να «υποχρεώσει» τους ασθενείς να γυμνάζονται λιγότερο.

Σε κάθε περίπτωση οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην συνταγογράφηση των στατίνων, αν και τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, ειδικά για όσους ανθρώπους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος.

Η μείωση του κινδύνου διαβήτη για τους χρήστες των στατίνων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της απώλειας βάρους και της αύξησης της σωματικής άσκησης, αλλά και της καλύτερης παρακολούθησης των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.