Οι γιαγιάδες, οι παππούδες και η Παιδική Παχυσαρκία

Facebooktwitterpinterest

Από στατιστικά δεδομένα που φροντίζω να καταγράφω τόσο μέσα στο χώρο του παιδιατρικού νοσοκομείου που εργάζομαι, όσο και εκτός νοσοκομείου, προκύπτει ότι όσα παιδιά μεγαλώνουν με την φροντίδα γιαγιάδων και παππούδων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα.

Επίσης αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι όσο περισσότερο χρόνο στα πλαίσια του 24ωρου τα παιδιά παραμένουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους τόσο περισσότερο επιδεινώνεται το πρόβλημα. Αντίθετα έχω διαπιστώσει ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς ή στο νηπιαγωγείο ή ακόμη και αυτά που παραμένουν στο σπίτι με την φροντίδα μιας baby sitter, δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υπερβούν αρκετά το σωματικό τους βάρος και να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι παχουλά παιδιά που έφυγαν από την φροντίδα της γιαγιάς και του παππού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν δεν μείωσαν το σωματικό τους βάρος τουλάχιστον το σταθεροποίησαν.
Τις περισσότερες φορές οι γονείς του παιδιού θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού σαν την καλύτερη και ιδανικότερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού τους, κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από το σπίτι. Λογικό εξ άλλου είναι μόνο που οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν στερηθεί οι ίδιοι αρκετά και ιδιαίτερα την τροφή κατά τα παιδικά τους χρόνια και θέλουν σήμερα να την παρέχουν απλόχερα στα εγγονάκια τους. Ακόμα ακόμα υπάρχει ένας υπερπροστατευτισμός εκ μέρους τους, διαισθανόμενοι ότι είναι υπεύθυνοι μην αρρωστήσει ή μην αδυνατίσει το παιδί. Είναι ευάλωτοι στα θέλω του παιδιού και δεν θέλουν να του χαλάσουν χατίρι. Επίσης διακατέχονται από έλλειψη διατροφικής παιδείας τηγανίζουν πολύ συχνά και χρησιμοποιούν πολύ λάδι και άλλα λιπαρά κατά την παρασκευή των φαγητών τους.
Καλό λοιπόν θα ήταν να δοθούν συμβουλές στους ηλικιωμένους από τους ίδιους τους γονείς του παιδιού και αν αποτύχουν γιατί όχι από ένα Παιδοδιατροφολόγο πάνω σε θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ούτως ώστε να μην βλάπτουν χωρίς να το συνειδητοποιούν τα εγγόνια τους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.