Πνευμονιόκοκκος

Facebooktwitterpinterest

Πνευμονιόκοκκος – η αιτία πολλών και σοβαρών νοσημάτων

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτηρίδιο το οποίο εισβάλλει στον οργανισμό από το ρινοφάρυγγα και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά νοσημάτων, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά.

Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας οξεία μέση ωτίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα, το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πνευμονία και βρογχίτιδα, ή να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής να προκαλέσει διεισδυτική νόσο όπως μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και πνευμονία με εμπύημα.

Τα νοσήματα που προκαλούνται από πνευμονιόκοκκο διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης, τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσουν. Οι διεισδυτικές νόσοι, όπως η μηνιγγίτιδα είναι σοβαρές, αλλά η συχνότητα εμφάνισής τους είναι μικρότερη από τις μη διεισδυτικές.

Έχουν αναγνωριστεί περισσότεροι από 90 τύποι πνευμονιόκοκκου, ωστόσο 10-15 από αυτούς είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 80% των περιπτώσεων διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που οφείλονται στον πνευμονιόκοκκο – το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.


Μέση ωτίτιδα

Η μέση ωτίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά παιδικά νοσήματα. Εκτιμάται ότι τα τρία τέταρτα των παιδιών παρουσιάζουν ένα τουλάχιστον επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας πριν συμπληρώσουν τα τρία έτη, με περισσότερο από το ένα τρίτο να εμφανίζει επανειλημμένες λοιμώξεις.

Περίπου το 80% των περιπτώσεων μέσης ωτίτιδας αντιμετωπίζεται χωρίς να προκαλέσει απώτερες και χρόνιες επιπλοκές. Ωστόσο, οι λοιμώξεις του μέσου ωτός δεν είναι πάντα ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μέση ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, ενώ μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

Η οξεία μέση ωτίτιδα αποτελεί κύρια αιτία συνταγογράφησης αντιβιοτικών, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε αντοχή των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων γενικότερα, δύσκολη και προβληματική.

Ο εμβολιασμός

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί παγκοσμίως σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία με σημαντικές προεκτάσεις, καθιστώντας την πρόληψη μέσω εμβολιασμού σημαντική στρατηγική, τόσο για την ίδια την υγεία των παιδιών ή των ενηλίκων που προσβάλλονται από αυτόν, όσο και για τα συστήματα υγείας που επωμίζονται το κόστος θεραπείας τους.

Τα πνευμονικοκοκκικά εμβόλια αποτελούν την πιο σημαντική παρέμβαση για την πρόληψη των λοιμώξεων που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο, καθώς συμβάλλουν στα κάτωθι:

– Μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας εξαιτίας αυτών των νοσημάτων

– Περιορισμό της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας

– Μείωση της επίπτωσης της νόσου στην κοινότητα μέσω της συλλογικής ανοσίας (herd immunity)

– Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αντιμετώπιση των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, συμβάλλει στο πρόβλημα της αύξησης της αντοχής του πνευμονιοκόκκου έτσι ώστε τα αντιβιοτικά καθίστανται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά.

Η GSK διαθέτει νέο 10δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Συνολικά, οι 10 ορότυποι που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο ευθύνονται για έως και 90% των περιπτώσεων διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε μικρά παιδιά, καθώς και για σημαντική επιβάρυνση από τη νόσο, παγκοσμίως.

Οι τρεις ορότυποι του πνευμονιόκοκκου, 1, 5, 7F, που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά διεισδυτικοί, εμφανίζουν αυξανόμενη επίπτωση και σχετίζονται με την εμφάνιση σοβαρής νόσου σε μικρά παιδιά. Σύμφωνα με ελληνικά επιδημιολογικά δεδομένα, οι ορότυποι αυτοί ευθύνονται για το 11-22% των περιστατικών διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου (PCV) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 2006.

Βιβλιογραφία:

– Syriopoulou V. et al P3- 150 presented at the 6th ISPPD in Reykjavik, Iceland, 8-12 June 2008

– N. Zissis et al. Eur J Pediatr (2004) 163: 364–368

– V. Syriopoulou et al. Acta Paediatr Suppl 435: 30-4. 2000

http://www.glaxosmithkline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.