Γιατροί Χωρίς Σύνορα προς GlaxoSmithKline και Pfizer: Μειώστε την τιμή των εμβολίων

Facebooktwitterpinterest

Δελτίο Τύπου – Γενεύη/Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2015 – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλούν σήμερα τις φαρμακευτικές εταιρείες GlaxoSmithKline (GSK) και Pfizer να μειώσουν την τιμή του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου στις αναπτυσσόμενες χώρες στα 5 δολάρια ανά παιδί, εν όψει της μεγάλης συνδιάσκεψης για τη χρηματοδότηση του εμβολιασμού στο Βερολίνο.

Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κυκλοφόρησαν τη δεύτερη έκδοση της έκθεσής τους αναφορικά με την τιμολόγηση των εμβολίων με τίτλο «Η κατάλληλη δόση: Απομακρύνοντας τα εμπόδια για οικονομικά και προσαρμοσμένα εμβόλια» (‘The Right Shot: Bringing Down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines’). Η έκθεση αυτή δείχνει κολοσσιαίες αυξήσεις στην τιμή των εμβολίων, καθώς στις φτωχότερες χώρες, η τιμή για τον εμβολιασμό ενός παιδιού είναι 68 φορές πιο ακριβή σήμερα από ότι ήταν το 2001, με πολλά μέρη του κόσμου να μην μπορούν να αγοράσουν τα νέα ακριβά εμβόλια, όπως αυτό ενάντια της πνευμονιοκοκκικής νόσου, η οποία σκοτώνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο.
Κατεβάστε την πλήρη έκθεση εδώ: www.msfaccess.org/rightshot2

«Η τιμή για τον πλήρη εμβολιασμό ενός παιδιού είναι 68 φορές πιο ακριβή από ότι ήταν μόλις πριν από μια δεκαετία, κυρίως επειδή ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερχρεώνουν χρηματοδότες και αναπτυσσόμενες χώρες για την αγορά εμβολίων, από τα οποία κερδίζουν ήδη δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Rohit Malpani (Ροχίτ Μαλπάνι), Διευθυντής Πολιτικής και Ανάλυσης της Εκστρατείας για την Πρόσβαση στα Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι χρηματοδότες θα κληθούν να βάλουν στο τραπέζι επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια στις φτωχές χώρες τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού, πρόκειται θα χρησιμοποιηθεί για ένα και μόνο εμβόλιο, το υπερ-κοστολογημένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Απλά ας σκεφτούμε πόσα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εμβολιαστούν επιπλέον με τα ίδια χρήματα των φορολογουμένων, αν τα εμβόλια ήταν φθηνότερα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για την GSK και τη Pfizer να κάνουν το καθήκον τους καθιστώντας τα εμβόλια πιο προσιτά σε βάθος χρόνου. Οι εκπτώσεις που προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες, απλά δεν αρκούν».

Το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου από μόνο του αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του συνολικού κόστους για τον εμβολιασμό ενός παιδιού σήμερα στις φτωχότερες χώρες (το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει προστασία ενάντια σε 12 ασθένειες). Η GSK και η Pfizer έχουν αναφέρει συνολικά περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση του εμβολίου πνευμονιόκοκκου σε παγκόσμιο επίπεδο από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ως εκ τούτου, προτρέπουν την GSK και την Pfizer να μειώσουν την τιμή του εμβολίου πνευμονιόκοκκου σε 5 δολάρια ανά παιδί (συμπεριλαμβανομένων και των τριών δόσεων), το οποίο είναι ελαφρώς φτηνότερο από την τιμή-στόχο των 6 δολαρίων ($2/δόση), που έχει θέσει  η ινδική εταιρεία Serum Institute για μια νέα έκδοση του εμβολίου που σχεδιάζει να φέρει στην αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μια από τις ελάχιστες διαθέσιμες πηγές σύγκρισης τιμών για τα εμβόλια, ρίχνει φως στη μυστικοπαθή βιομηχανία των εμβολίων και την εντυπωσιακή έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις τιμές τους. Οι προϋπολογισμοί των χωρών για την υγεία υπερφορτώνονται εξαιτίας των υψηλών τιμών, καθώς υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες που θα βοηθούσαν στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. Η βιομηχανία κρύβει σκόπιμα τις τιμές, υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά και οι φαρμακευτικές εταιρείες χρεώνουν εξωφρενικά διαφορετικές τιμές σε διαφορετικές αγορές για το ίδιο προϊόν.

«Έχουμε μια παράλογη κατάσταση κατά την οποία ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, πληρώνουν περισσότερα για το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου από ότι η Γαλλία», επισημαίνει η Kate Elder (Κέϊτ Έλντερ), Σύμβουλος Πολιτικής για τα Εμβόλια στην Καμπάνια για την Πρόσβαση στα Φάρμακα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Λόγω του αστρονομικού κόστους των νέων εμβολίων, πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές, ως προς το ποιές θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να αντέξουν οικονομικά προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των χωρών που χρηματοδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού Gavi (Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση), θα χάσουν το δικαίωμα αυτό από το επόμενο έτος. Οι χώρες αυτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν περίπου 10 δολάρια ανά παιδί για το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, ποσό δυσβάσταχτο για πολλές από αυτές. Η Συμμαχία Gavi εκτιμά ότι όταν οι χώρες χάσουν την πρόσβαση στην εγγυημένη τιμή των 10 δολαρίων ανά παιδί που τους προσφέρει, μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν μέχρι και έξι φορές περισσότερα για το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου.

Η Αγκόλα είναι μια από τις χώρες που θα χάσει την χρηματοδότηση σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ το 2014, περισσότερο από το μισό της υποστήριξης μέσω της Gavi για νέα εμβόλια στη χώρα, δαπανήθηκε αποκλειστικά για το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου. Μόλις η Ανγκόλα χάσει την υποστήριξη, η δαπάνη της χώρας για νέα εμβόλια θα αυξηθεί περισσότερο από 1.500%. Επίσης, πάνω από το 60% της υποστήριξης Gavi στην Βολιβία προορίζεται για το κόστος του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου, με αποτέλεσμα η κρατική δαπάνη της Βολιβίας να αυξηθεί πάνω από 700%, όταν χάσει την υποστήριξη. Η δαπάνη της Ινδονησίας θα αυξηθεί κατά 1.547%.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες να προσφέρουν καλύτερες τιμές στην Gavi και τις χώρες που υποστηρίζει» σημειώνει η Elder. «Οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία πριν από το κέρδος. Τα σωτήρια εμβόλια για τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποτελούν άλλη μια μεγάλη επιχείρηση κέρδους σε φτωχές χώρες. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι χρηματοδότες θα συναντηθούν στο Βερολίνο για να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα για τον εμβολιασμό. Για το λόγο αυτό ζητάμε από την GSK και την Pfizer να βιαστούν και να μειώσουν την τιμή του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου πριν τη συνδιάσκεψη».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.