Συμβουλές Διατροφής

Facebooktwitterpinterest

Το λίπος χρησιμοποιείται για να διατηρείται το σώμα ζεστό αλλά και για προστασία. Όταν συγκεντρώνεται πολύ λίπος μέσω της τροφής, τότε το σώμα σας αρχίζει να το κατακρατεί και να το αποθηκεύει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες όπως παχυσαρκία και κίνδυνο καρδιακής προσβολής, κυρίως σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους.

Ένας άνθρωπος με αυξημένο βάρος έχει ανάγκη από μια διατροφή με λίγα λιπαρά, ενώ είναι πολύ πιο υγιεινό να καταναλώνουμε ακόρεστα λίπη σε σχέση με τα κορεσμένα, κατεργασμένα λίπη. Δηλαδή, προτιμήστε το ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό σας, ενώ αποφύγετε τροφές όπως το βούτυρο, τα λιπαρά τυριά (π. χ. φέτα) και τα πλήρη γαλακτοκομικά.
Για να αποφύγετε το συναίσθημα της ανάγκης για κατανάλωση λίπους (αφού για πολλούς από εμάς η κατανάλωση των «κακών» λιπαρών είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο νιώθουμε χορτάτοι) ,
προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

-Τρώτε για να ικανοποιήσετε τη μισή σας πείνα, δηλαδή ελαττώστε στο μισό την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνατε μέχρι σήμερα.

-Αποφύγετε αμυλούχες τροφές (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, δημητριακά)

-Τρώτε μόνο όταν πεινάτε και όχι επειδή ήρθε η ώρα να φάτε

-Τρώτε καθιστοί και μην κάνετε παράλληλα τίποτε άλλο, π. χ. μην βλέπετε τηλεόραση

-Προτιμήστε περισσότερες πικάντικες, καυτερές και πικρές τροφές.

-Ελαττώστε τις ΓΛΥΚΙΕΣ, ΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΕΣ τροφές.

-Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με περισσότερες ωμές τροφές, δηλαδή καταναλώστε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

-Αποφύγετε το παχύ, κόκκινο κρέας. Διαλέξτε να καταναλώνετε λευκό άπαχο κρέας, όπως ψάρι και κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή γαλοπούλα.

-Δοκιμάστε να πίνετε καθημερινά περίπου 2 λίτρα φρέσκο χυμό, χωρίς να τον αραιώσετε, φτιαγμένο από ίσες ποσότητες από τα παρακάτω λαχανικά:

ΚΑΡΟΤΟ
ΣΕΛΕΡΥ
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΑΓΓΟΥΡΙ

Προσθέστε στο χυμό μια δόση σκόνης κύμινου, μοσχοκάρυδου και αλατιού, ενώ μαζί με το χυμό καταναλώστε μια γενναία ποσότητα από ραπανάκια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.