Σακχαρώδης Διαβήτης

Facebooktwitterpinterest

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια, εξελικτική νόσος κατά την οποία η γλυκόζη στο αίμα είναι υψηλότερη από τις κανονικές τιμές. Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη.

Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την γλυκόζη του αίματος σαν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας χρειάζονται ενέργεια και η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1:

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη. Είναι χρόνιο νόσημα και απαιτεί εφ’ όρου ζωής θεραπευτική αντιμετώπιση με ινσουλίνη.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2:

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation), o διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός τύπος διαβήτη (αποτελεί περίπου το 90-95% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη) και αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης της εγκυμοσύνης (ή διαβήτης της κύησης):

Αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή διαβήτη που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης και συνήθως εξαφανίζεται με το πέρας της. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ωστόσο, για μεταγενέστερη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Άλλοι ειδικοί τύποι π.χ. όταν μπορεί να υπάρχει γνωστή ειδική γενετική ανωμαλία ή όταν ο διαβήτης οφείλεται σε άλλη παθολογική κατάσταση ή αντίδραση.

Επιδημιολογία

Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, εκτιμάται ότι παγκοσμίως περίπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη. Τα προγνωστικά στοιχεία για το μέλλον προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 380 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι επιπλέον 7 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας αναπτύσσουν διαβήτη. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, στην Ευρώπη, ανέρχονται σε περίπου 53 εκατομμύρια.

Συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Συνήθη συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι η πολυουρία, έντονο αίσθημα δίψας, αδυναμία και κόπωση, απότομη απώλεια βάρους, αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις (δεν επουλώνονται γρήγορα τα τραύματα) και αίσθημα θολής όρασης. Πολλοί, όμως, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ασυμπτωματικοί κατά τα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές. Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές διαχωρίζονται σε μικροαγγειακές (Νεφροπάθεια, Αμφιβληστροειδοπάθεια, Νευροπάθεια) και μακροαγγειακές (Στεφανιαία νόσος, Αγγειακά Εγκεφαλικά επεισόδια, Περιφερική Αγγειοπάθεια).

Στόχοι κατά την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Οι βασικοί στόχοι κατά την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

– Ρύθμιση των προγευματικών και μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα

– Ρύθμιση της Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) – Η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι ένα σημαντικό μέτρο του γενικού ελέγχου του σακχαρώδη διαβήτη. Οι μετρήσεις της HbA1c παρέχουν μια εικόνα των επιπέδων της γλυκόζης αίματος σε βάθος χρόνου περίπου 2-3 μηνών.

– Καλή διατήρηση βάρους

– Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

– Τακτική άσκηση

– Διακοπή καπνίσματος

– Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

– Έλεγχος επιπέδων λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα

Η εκπαίδευση και συνεργασία του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν πολύ σημαντικές παραμέτρους στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της νόσου.

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

– Ο διαβήτης, όπως πολλά χρόνια νοσήματα, δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται.

– Για να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης είναι απαραίτητος ο ισορροπημένος συνδυασμός της ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας, με δίαιτα και άσκηση.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, στις 14 Νοεμβρίου. Στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη ( IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται σε παγκόσμια κλίμακα με μια σειρά από εκδηλώσεις που οργανώνονται με ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) δημιουργεί το υλικό υποστήριξης για την εκάστοτε θεματική ενότητα και στη συνέχεια το διαθέτει στις εταιρίες-μέλη της προκειμένου να το ενσωματώσουν στις εκδηλώσεις εορτασμού που έχουν προγραμματίσει για την αντίστοιχη εκστρατεία.
http://www.glaxosmithkline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.