Η πιο σημαντική Δεξιότητα!!

Facebooktwitterpinterest

Σημαντικότατο πρόβλημα για πολλούς γονείς με παιδιά στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης είναι φυσικά η αδυναμία των παιδιών τους στην ανάγνωση. Οι ειδικοί πολλές φορές συναντάμε πανικόβλητους γονείς οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν γιατί το παιδί τους δεν έχει την απαιτούμενη απόδοση στο σχολείο πάνω στην δεξιότητα της ανάγνωσης.
Η απάντηση είναι πως το κλειδί για μια ικανοποιητική απόδοση στην παραπάνω δεξιότητα είναι η Φωνολογική επίγνωση, η οποία θεωρείται ως η πιο σημαντική δεξιότητα που πρέπει να διαθέτουν τα παιδιά για να μπορέσουν να κατακτήσουν την αναγνωστική δεξιότητα. Το παραπάνω συμπέρασμα είναι πλέον διαπιστωμένο σε πολλές σύγχρονες έρευνες. Συγκριτικές μελέτες ανάμεσα σε καλούς και φτωχούς αναγνώστες έδειξαν ότι η καθοριστική μεταξύ των διαφορά ήταν ο βαθμός κατάκτησης της φωνολογικής επίγνωσης. Μάλιστα τα προβλήματα στον φωνολογικό τομέα θεωρούνται πλέον ως ασφαλής προγνωστική μέθοδος για την μετέπειτα αναγνωστική αποτυχία η οποία χαρακτηρίζει τα παιδιά με δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Ο ρόλος των γονέων πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου εγγράμματου περιβάλλοντος με πολλά «αναγνωστικά» ερεθίσματα ώστε να δώσουν έτσι τις ευκαιρίες στο παιδί τους να ασχοληθεί με τον γραπτό λόγο.
Στην προσπάθειά τους αυτή οι γονείς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποιες πρακτικές συμβουλές ..Έτσι , θα μπορούσαν
– Να προτρέπουν τα παιδιά να ξεφυλλίζουν περιοδικά, βιβλία ή παραμύθια
– Να υπάρχει συχνή επαφή των παιδιών με τον γραπτό λόγο
– Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης μιας ιστορίας να δείχνουμε με το δάχτυλό μας κάθε λέξη που προφέρουμε
– Να ζητάμε από τα παιδία να περιγράψουν εικόνες ή να συζητήσουμε μια ιστορία μιλώντας για παράδειγμα για τους ήρωές της.
– Στόχος μας είναι να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι κάθε πρόταση αποτελείται από μικρότερες μονάδες τις λέξεις και κάθε λέξη αποτελείται από ακόμα μικρότερες μονάδες τις συλλαβές και αυτές από τα φωνήματα πχ. η λέξη αποτελείται από 4 φωνήματα , τα /λ/, /ε/, /ξ/, /η/
– Τραγουδάμε μαζί με τα παιδιά κάποια τραγουδάκια ή ποιήματα ώστε να καταστήσουμε οικείο το περιβάλλον της φωνολογικής δομής της γλώσσας
– Προσπαθούμε να μιλάμε καθαρά στο παιδί και να του δείχνουμε πάντα την αντιστοιχία του συμβόλου ενός γράμματος και του ήχου του.

Η ανάγνωση δεν είναι ένα μονοδιάστατο αναπτυξιακό φαινόμενο όπου η κατάκτηση μιας και μόνης δεξιότητας θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ύπαρξη ενός ικανοποιητικού λεξιλογίου, η ακουστική ικανότητα, η αφηγηματική ικανότητα αλλά και όπως είπαμε η φωνολογική επίγνωση είναι μερικοί «αναπτυξιακοί σταθμοί» που εγκυόνται τελικά την πολυπόθητη ικανότητα ανάγνωσης.

Πρέπει να ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ! Η φωνολογική επίγνωση είναι η ικανότητα του παιδιού να κατανοεί πως ο προφορικός λόγος αποτελείται τελικά από πολύ μικρές μονάδες τα φωνήματα!

Έρευνες έδειξαν ότι η εκμάθηση του γραπτού λόγου είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο το οποίο «ρέει» σε όλη την διάρκεια της ανάπτυξης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.