Growth vs fixed mindset

Γεωργία Αναγνωστοπούλου ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Facebooktwitterpinterest

Το fixed mindset ή αλλιώς στατική νοοτροπία υποδηλώνει έναν σχεδόν αμετάβλητο τρόπο σκέψης. Οι άνθρωποι που υιοθετούν τη νοοτροπία αυτή διατηρούν μια μονοδιάστατη οπτική για τον εαυτό τους και για τους άλλους και θεωρούν πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και των δυνατοτήτων τους είναι παγιωμένα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Φράσεις όπως “Δεν είμαι καλός στη ζωγραφική αλλά και ενισχυτικές φράσεις όπως “Είμαι πολύ ταλαντούχος” είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε περιοριστικές πεποιθήσεις.

Αντιθέτως όσοι υιοθετούν μια νοοτροπία ανάπτυξης (Growth mindset) διατηρούν ένα πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης. Βλέπουν τη ζωή ως μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης και πιστεύουν πως ο,τι μας χαρακτηρίζει έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί μέσω της εξάσκησης ώστε να προσεγγίσουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Σύμφωνα με την Carol Dweck, ψυχολόγο του πανεπιστημίου Stanford η οποία εισήγαγε τις έννοιες fixed και growth mindset η νοοτροπία μας αναπτύσσεται κατά τη παιδική μας ηλικία. Η πλειοψηφία των παιδιών μέχρι σήμερα έχει μεγαλώσει με βάση την αμετάβλητη νοοτροπία καθώς συνηθίζουμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας για την εξυπνάδα τους και μιλάμε για τα ταλέντα τους σαν κάτι που κληρονόμησαν και δεν μπορεί να αλλάξει. “Η το χεις ή δεν το χεις” συνηθίζουμε να λέμε και μεταξύ μας. Έτσι, η επιτυχία μετατρέπεται σε επιβεβαίωση της έμφυτης ικανότητας και όχι σε αποτέλεσμα της προσπάθειας και της θέλησης.
Πολύ συχνά τα παιδιά φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα εξελίσσοντας τις ικανότητές τους από φόβο μήπως εκτεθούν και χάσουν το παγιωμένο αίσθημα της ευφυΐας ή της ικανότητας.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν Εξελικτική Νοοτροπία!

Η επιτυχία και η απόλαυση σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας επηρεάζεται από τη νοοτροπία μας και το καλό νέο είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας με τους εξής τρόπους:

  • Μιλήστε τους για τη μάθηση και τον εγκέφαλο.

Χρησιμοποιείστε πλαστελίνη ή ζωγραφίστε νευρώνες και δείξτε πώς αυτοί αναπτύσσονται και δημιουργουργούν νέες συνάψεις. Εξηγήστε τους τη σημασία της εξάσκησης σε αυτή τη διαδικασία.

  • Μάθετε μαζί κάτι καινούργιο.

Διαλέξτε ένα project. Μπορείτε να βρείτε ιδέες στο Pinterest ή στο Υou Τube. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κάτι μαζί, πάνω στο οποίο δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε, φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που δεν πήγαν καλά, εξηγήστε τη σημασία της ανατροφοδότησης και ξαναπροσπαθήστε.

  • Μιλήστε τους για την αξία του λάθους.

Ξεκαθαρίστε πως όλοι κάνουμε λάθη χρησιμοποιώντας τα δικά σας ως παράδειγμα. Φτιάξτε μία λίστα από πράγματα που μάθατε από το λάθος σας και εξηγήστε πώς αυτή η γνώση σας βοήθησε για μελλοντική επιτυχία.

  • Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Στρέψτε την προσοχή του παιδιού στη διαδικασία και όχι στην επιτυχία. Η επιβράβευση είναι μοχλός κινητοποίησης. Επιβραβεύστε λοιπόν την προσπάθεια και εξηγείστε πως η επιτυχία είναι απλά το αποτέλεσμά της.

  • Η μαγική λέξη “ΑΚΟΜΑ”

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βλέπουν τον εαυτό τους ως άτομα που εξελίσσονται: Το οτι δεν κατάφεραν κάτι τώρα δε σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρουν στο μέλλον. Όταν παραπονιούνται οτι δε μπορούν να κάνουν κάτι, τονίστε τους οτι δε μπορούν “ακόμα”

  • Ορίστε μία ημέρα καλοσύνης.

Αφιερώστε μία ημέρα της εβδομάδας για να γιορτάσετε την ευγένεια και την καλοσύνη. Η γιορτή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει κομπλιμέντα, βοήθεια σε φίλους, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού.

  • Αποφύγετε τις ετικέτες.

Είτε πρόκειται για θετική είτε για αρνητική, οι ετικέτες μας οδηγούν σε περιοριστικές πεποιθήσεις. Φράσεις όπως “Είσαι πολύ έξυπνος” ή “Δεν είσαι καλή στη ζωγραφική” δε προσφέρουν κίνητρο για να συνεχίσεις τη προσπάθεια.

  • Διαβάστε τους για διάσημους ανθρώπους.

Τονίστε πως οι άνθρωποι αυτοί, συνέχισαν να επιμένουν παρά τις δυσκολίες, όπως ο Thomas Edison (εφευρέτης του λαμπτήρα), ο Michael Jordan και ο jack Ma (ιδρυτής του aliexpress).

Γεωργία Αναγνωστοπούλου, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ NLP PRACTITIONER

Γεωργία Αναγνωστοπούλου, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ NLP PRACTITIONER

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.