Εγκαύματα

Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο έγκαυμα χαρακτηρίζουμε τη καταστροφή μέρους ή ολόκληρου του πάχους του δέρματος ή και βαθύτερων ιστών (λίπους, μυών, νεύρων, αγγείων, οστών κλπ) από θερμικά, χημικά ή ηλεκτρικά αίτια. Ανάλογα με το αίτιο που προκάλεσε τη βλάβη, τα εγκαύματα ονομάζονται θερμικά (ψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία), χημικά ή ηλεκτρικά εγκαύματα.

Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων στην οξεία φάση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Αυτό εξαρτάται από την εκτίμηση του βάθους του εγκαύματος, την έκτασή του σε επιφάνεια, την ηλικία του ασθενούς και τη γενικότερη υγεία του. Μεγάλα σε επιφάνεια εγκαύματα διαταράσσουν τη γενικότερη υγεία του ασθενούς και χρειάζονται υποστηρικτικά μέτρα πριν η κατάστασή του επιτρέψει το χειρουργό να τον οδηγήσει στο χειρουργείο. Μικροί ασθενείς αντιμετωπίζονται συντηρητικότερα αφού η επούλωση τους είναι καλύτερη από εκείνη των μεγάλων. Εγκαύματα στο χέρι αντιμετωπίζονται πιο συχνά άμεσα χειρουργικά για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ρικνώσεων και δυσλειτουργίας του. Ηλεκτρικά εγκαύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα χειρουργικά εντός του πρώτου 24ώρου για καλύτερη αποκατάσταση και αποφυγή μολύνσεων και καταστροφών στοιχείων που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν κατέστρεψε.

Η αντιμετώπιση των μεταγενέστερων επιπλοκών των εγκαυμάτων είναι ο ύμνος προς την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής. Πολλαπλά προβλήματα μπορεί να είναι απόρροια των εγκαυμάτων. Ουλές, ρικνώσεις, ασταθείς ουλές, δυσμορφίες και ελλείμματα προσώπου, τριχωτού και σώματος. Απώλεια σημαντικών αισθητικών και λειτουργικών ενοτήτων (αυτιά, μύτη, χείλος, βλέφαρα, φρύδια κλπ) και ανάλογες αναπηρίες. Δυσλειτουργίες αρθρώσεων άκρων, ρικνώσεις τραχήλου. Ολόκληρη η φαρέτρα επανορθωτικών μεθόδων μπορεί να χρειαστεί να επιστρατευθεί από τον πλαστικό χειρουργό για την αποκατάσταση του μετεγκαυματικού ασθενούς.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.