Πώς ελέγχουμε τις αιμορροΐδες

Facebooktwitterpinterest

Είναι ένα φυσιολογικό πλέγμα αγγείων και αποτελούν το «μαξιλάρι» που βοηθά στον έλεγχο του σφιγκτήρα του πρωκτού και γενικώς την ομαλή αφόδευση.

Πρόβλημα με τις αιμορροΐδες ή αιμορροϊδοπάθεια προκαλείται όταν κάποιο από αυτά τα αγγεία διογκωθεί μόνιμα. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικοι θα παρουσιάσουν συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Συνήθως σε αυτές οφείλονται τα συμπτώματα, τα οποία ταξινομούνται σε 4 στάδια ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα και η καθιστική ζωή είναι οι βασικές αιτίες που τις προκαλούν, αλλά επίσης η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η οικογενής προδιάθεση, η χρόνια διάρροια, χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή τομές κατά τον τοκετό, πρωκτική σεξουαλική επαφή. Η εξέλιξή τους μπορεί να είναι οξεία, χρόνια ή υποτροπιάζουσα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

● Ζωηρό κόκκινο αίμα στο τέλος της κένωσης, συνήθως μικρής ποσότητας, που κυλάει στην τουαλέτα ή λερώνει το χαρτί και δεν αναμειγνύεται με τα κόπρανα.

● Πόνος, που είναι οξύς και σχετίζεται με θρόμβωση αιμορροΐδας ή ραγάδα (πόνος κατά την κένωση).

● Κνησμός

Εξετάσεις όπως επισκόπηση, δακτυλική εξέταση και ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι απαραίτητες για τη διάγνωση. Συχνά γίνεται ορθοσκόπηση ή ορθοσιγμοειδοσκόπηση επί ζωηρού κόκκινου αίματος και ολική κολονοσκόπηση σε μη τυπική αιμορραγία ή αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια. Όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών ή με σοβαρά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία, διαταραχές κενώσεων, πρέπει να υποβάλλονται σε ολική κολονοσκόπηση.

Για τις συμπτωματικές εσωτερικές αιμορροΐδες 1ου ή 2ου σταδίου και τις μη θρομβωμένες εξωτερικές ακολουθείται συμπτωματική αγωγή με συχνές πλύσεις και υγιεινή της περιοχής, αντιμετώπιση τυχόν συνυπάρχουσας δυσκοιλιότητας (δίαιτα με φυτικές ίνες και υπακτικά) και ίσως μικρής διάρκειας χρήση αλοιφών με κορτικοστεροειδή.

Σε αιμορροΐδες 2ου και κυρίως 3ου σταδίου συχνά εφαρμόζεται συμπτωματική αγωγή, αλλά και τοπικές μη χειρουργικές τεχνικές όπως σκλήρυνση, περίδεση, θερμοκαυτηρίαση, Laser κ.ά.

Χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται για εσωτερικές αιμορροΐδες 4ου και ίσως 3ου σταδίου όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.