Υποσπαδίας

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Υποσπαδίας είναι η συγγενής ανωμαλία κατά την οποία δεν τελειώνει η κατασκευή της ουρήθρας κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Το στόμιο της ουρήθρας (κανάλι το οποίο διατρέχει το πέος και από το οποίο ουρούμε) δεν ευρίσκεται στην κορυφή του πέους αλλά λίγο ή πολύ χαμηλότερα εις την κάτω επιφάνεια αυτού.
Τι προβλήματα προκαλεί;

Οι μικρού βαθμού υποσπαδίες, όταν το στόμιο της ουρήθρας ευρίσκεται μέχρι και 1 cm από την κορυφή του πέους, δεν δημιουργούν παρά αισθητικά και κατά συνέπεια ψυχολογικά προβλήματα. Οταν το στόμιο της ουρήθρας ευρίσκεται χαμηλότερα, το αγόρι ουρεί προς τα κάτω με αποτέλεσμα πολλές φορές να υποχρεούται να ουρεί καθιστό. Το σπέρμα κατά την διάρκεια των αυριανών επαφών μπορεί να μην εισέρχεται στον κόλπο της γυναίκας με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα και στειρότης.
Πως γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι χειρουργική αποκλειστικά. Οι μικρού βαθμού υποσπαδίες χειρουργούνται χωρίς παραμονή ή με μόνο μια νύκτα παραμονής στο νοσοκομείο. Χρησιμοποιώντας τους τοπικούς ιστούς του πέους δημιουργούμε το τμήμα του καναλιού της ουρήθρας που λείπει, με αποτέλεσμα το παιδί να ουρεί φυσιολογικά από την κορυφή του πέους. Για τους σπανίους υποσπαδίες όπου το στόμιο της ουρήθρας ευρίσκεται εις την βάση του πέους, απαιτούνται έξι ημέρες νοσηλεία με καθετήρα. Όλα τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα με αποτέλεσμα το παιδί να μην υποβάλλεται στην διαδικασία αφαίρεσης τους.
Σε τι ηλικία χειρουργούνται οι υποσπαδίες;

Το 95% των υποσπαδιών χειρουργείται σε ηλικία 10-12 μηνών, ενώ οι υπόλοιποι προς την ηλικία των 2 ετών. Η επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία ναι μεν απλουστεύει τα πράγματα για τον χειρουργό αλλά επιδεινώνει την αντίδραση των παιδιών και μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.
Θα υπάρχει μεγάλο σημάδι;

Οι σημερινές τεχνικές μας επιτρέπουν να έχουμε τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα και τις περισσότερες φορές κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι το παιδί έχει χειρουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ασφαλής η επέμβαση αυτή; Η ασφάλεια των επεμβάσεων αυτών για το παιδί με τις προόδους της παιδοαναισθησιολογίας είναι πλέον υψηλοτάτου βαθμού. Τα ποσοστά των τοπικών επιπλοκών είναι πολύ χαμηλά και ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού σε αυτό το θέμα. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, όταν αναπτυχθεί κάποιο συρίγγιο ή στένωση στο κομμάτι της ουρήθρας που κατασκευάζουμε, χρειάζεται κάποια διορθωτική κίνηση με επέμβαση η οποία είναι πάντα μικροτέρας εμβέλειας από την πρώτη.
Το παρελθόν

Μέχρι προ ολίγων ετών η χειρουργική αποκατάσταση των υποσπαδιών θεωρείτο δύσκολη καθότι τα ποσοστά επιτυχίας των χειρουργικών επεμβάσεων ήταν χαμηλά και η διάρκεια νοσηλείας του παιδιού με καθετήρα στο πέος του μεγάλη, της τάξης των 8-10 ημερών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να μην προτείνονται καν επεμβάσεις για τους μικρού βαθμού υποσπαδίες οι οποίοι προκαλούσαν μόνο αισθητικά προβλήματα.
Το παρόν

Σήμερα, με τις νέες τεχνικές που διαθέτουμε, τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών είναι πολύ υψηλά. Για το 95% των υποσπαδιών, είτε δεν προτείνουμε καθόλου νοσηλεία και καθόλου καθετήρα μετεγχειρητικώς, είτε κρατάμε το παιδί μόνο μια νύκτα με καθετήρα στο νοσοκομείο.

http://archivehealth.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.