Φίμωση

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η φίμωση;

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλής) του πέους. Η ακροποσθία, το πετσάκι δηλαδή που καλύπτει την βάλανο του πέους, είναι στενό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει ούτως ώστε η βάλανος να βγει στον εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν και μερικές φιμώσεις όπου η ακροποσθία κατεβαίνει αλλά με δυσκολία. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης η ακροποσθία μπορεί να κατεβαίνει όταν το πέος είναι χαλαρό αλλά κατά την διάρκεια της στύσης όπου η βάλανος μεγαλώνει σε διάμετρο, η αποκάλυψη να είναι επώδυνη ή και ακόμα αδύνατη. Αρκετές φορές στο παιδί υπάρχουν απλές συμφύσεις μεταξύ της βαλάνου και της ακροποσθίας οι οποίες συχνά συγχέονται από τους γονείς με την πραγματική φίμωση.
Τι προβλήματα προκαλεί;

Στο παιδί προκαλεί αδυναμία καθαρισμού της βαλάνου του πέους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται τοπικές φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες) ή ακόμα και ουρολοιμώξεις. Σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να καταστήσει την επαφή με την γυναίκα επώδυνη ή και ακόμα εντελώς αδύνατη.
Πως γίνεται η θεραπεία;

Οταν πρόκειται για απλές βαλανοποσθικές συμφύσεις στο παιδί, οι συμφύσεις αυτές μπορούν να λυθούν με τοπική αναισθησία με ειδική αλοιφή. Οταν πρόκειται για κανονική φίμωση η θεραπεία είναι χειρουργική. Η επέμβαση αφαίρεσης της ακροποσθίας λέγεται περιτομή και δεν απαιτεί παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο παρά μόνο για δύο ώρες. Γίνεται κάτω από μια βραχεία ελαφρά αναισθησία. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα ούτως ώστε να μην υποβάλλεται το παιδί στην διαδικασία αφαίρεσης τους. Σε μερικές περιπτώσεις και όταν η τοπική κατάσταση το επιτρέπει, μπορούμε να προβούμε σε μια πλαστική επέμβαση διεύρυνσης του δακτυλίου της ακροποσθίας χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση αυτής, δηλαδή η περιτομή.
Σε τι ηλικία χειρουργείται η φίμωση;

Μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητος ότι ένα αγόρι έχει φίμωση. Μετά τα πρώτα γενέθλια, που τελειώνει η φάση γρήγορης και εκρηκτικής ανάπτυξης του παιδιού, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν και μπορούμε να διαγνώσουμε μια πραγματική φίμωση. Από την ηλικία αυτή και μετά, προτείνουμε την επέμβαση όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία, ούτως ώστε αυτή να είναι περισσότερο ανεκτή για το παιδί. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου προτείνουμε την περιτομή και σε πολύ μικρότερη ηλικία, όπως π.χ. οι περιπτώσεις

http://archivehealth.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.