Διοξίνες: Τι είναι , τι προκαλούν, πως τις αποφεύγουμε.

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι οι διοξίνες;

Είναι μερικές εκατοντάδες χημικές ενώσεις χλωρίου οι οποίες ταξινομούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες : CDD , CDF και PCB . Οι δύο πρώτες κατηγορίες δεν παρασκευάζονται σκόπιμα, αλλά αποτελούν παραπροϊόντα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η τρίτη κατηγορία, που κατασκευάζεται μόνον σκόπιμα από τον άνθρωπο, έχει σταματήσει να παράγεται στις ΗΠΑ τουλάχιστον.

Πως παράγονται και από πού εκλύονται στο περιβάλλον;

* Παράγονται κατά την καύση διαφόρων ουσιών : κυρίως από την καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες , σε πυρκαγιές και κατά την καύση λαδιών και άνθρακα.

* Ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες παράγονται κατά την διαδικασία παρασκευής, ανακύκλωσης ή καταστροφής του πλαστικού PVC.

* Κατά την διαδικασία χλωρίωσης χαρτοπολτού σε εργοστάσια παραγωγής χάρτου.

* Χλωριωμένα εντομοκτόνα

Τι βλάβες προκαλούν στον άνθρωπο;

* Παρατηρήθηκε αυξημένος καρκίνος σε ενήλικες ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες διοξινών επί πολλά έτη.

* Δερματικές παθήσεις ( χλωριο-ακμή , εξανθήματα , υπερτρίχωση)

* Ήπιες ηπατικές βλάβες

* Σε ζώα έχουν παρατηρηθεί : εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεασμός της γονιμότητας, διαταραχές κατά την ανάπτυξη, διαταραχές συμπεριφοράς απογόνων.

Πως εκτιθέμεθα στις διοξίνες;

Κατά 95% αυτό γίνεται μέσω της τροφής και συγκεκριμένα από βρώση ζωικού λίπους. Το υπόλοιπο 5% είναι από τον αέρα, απορρόφηση μέσω δέρματος κτλ.

Πού αθροίζονται περισσότερο οι διοξίνες και πώς καταστρέφονται;

Οι διοξίνες είναι υδρόφοβες / λιπόφιλες ουσίες. Ως εκ τούτου οι ποσότητες που κυκλοφορούν σε μολυσμένα με διοξίνες νερά «παγιδεύονται» στο λίπος των ψαριών ή σε όσα ζώα καταναλώνουν το νερό αυτό. Το ίδιο συμβαίνει με τα κατάλοιπα καύσεων ή σκουπιδιών που χρησιμοποιούνται σαν λιπάσματα ή μολύνουν το υπέδαφος. Οι διοξίνες καταστρέφονται πολύ αργά και οι ποσότητες που ήδη υπάρχουν στη γη θα παραμείνουν για πολλά χρόνια αναλλοίωτες.

Πως μπορώ να μειώσω τις ποσότητες των διοξινών στο σώμα μου;

* Με την μείωση του λίπους που καταναλώνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τελείως το λίπος, γιατί με το λίπος προσλαμβάνουμε χρήσιμες ουσίες όπως βιταμίνες, χρήσιμα λάδια ψαριών κτλ. Η οδηγία που δίνεται είναι να τρώμε άπαχο κρέας και να βγάζουμε τη πέτσα από το κοτόπουλο και τα παχιά ψάρια. Να τρώμε γάλα με χαμηλά λιπαρά.

* Να αυξήσουμε τη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.

* Μείωση του μαγειρικού λίπους και του βουτύρου.

Είναι ευνόητο ότι η προέλευση της τροφής παίζει ρόλο : υπάρχουν περιοχές πολύ μολυσμένες, άλλες λιγότερο και άλλες ασήμαντα .

Μπορεί να ξεπλύνει ή να αφαιρέσει κανείς τις διοξίνες από το φαγητό πριν από το μαγείρεμα;

Όχι , δεν μπορεί , γιατί οι διοξίνες είναι ενσωματωμένες στο λίπος. Μπορεί όμως να αφαιρέσει κανείς τα λιπαρά μέρη και να μειώσει έτσι τη συνολική ποσότητα.

Είναι ασφαλές να θηλάζουν οι μητέρες τα παιδιά τους αφού είναι γνωστό ότι αθροίζονται πολύ μεγάλες ποσότητες διοξινών στο μητρικό γάλα;

Το ερώτημα αυτό προέκυψε από την παρατήρηση ότι αθροίζονται ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες διοξινών στο μητρικό γάλα. Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι με τον θηλασμό η μεν μητέρα ελαττώνει σημαντικά τις ποσότητες διοξίνης του οργανισμού της, αλλά τις μεταβιβάζει στο παιδί της. Παρόλα αυτά η επίσημη οδηγία είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν τα παιδιά τους γιατί τα πλεονεκτήματα του θηλασμού υπερισχύουν: καλύτερη ανοσία, καλύτερη ανάπτυξη. Προφύλαξη από αναπνευστικές λοιμώξεις και ωτίτιδες , διάρροιες, μηνιγγίτιδα κατ. Επίσης ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και οστεοπόρωσης στη μητέρα.

Τι μέτρα παίρνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να μετρήσει, ελέγξει, μειώσει τα επίπεδα διοξίνης στις τροφές και στο περιβάλλον;

Επειδή δεν το γνωρίζουμε ζητήσαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει ( επιστολή 27/12/00 ) .

Που μπορώ να βρω άλλες πληροφορίες για τις διοξίνες;

Στο www.epa.gov , που είναι η επίσημη κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ για περιβαλλοντικά θέματα. Την άποψη των οικολογικών οργανώσεων μπορεί κανείς να δει στο www.greenpeace.org .

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Το κείμενο στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία του FDA , της ΕPA (Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ) , Department of Health and Human Services , Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ 26/12/2000.
http://www.isk.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.