Αποβολή

Αιτίες Υπογονιμότητας Facebooktwitterpinterest

Αποβολή είναι η αυθόρμητη απώλεια ενός εμβρύου πριν από τη 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. (Οι ακούσιες διακοπές εγκυμοσύνης μετά από τη 20ή εβδομάδα καλούνται πρόωροι τοκετοί).
Μια αποβολή μπορεί να κληθεί επίσης “αυτόματη αποβολή.” Αυτό αναφέρεται στα φυσικά εμφανιζόμενα γεγονότα, τις μη ιατρικές αμβλώσεις ή χειρουργικές αμβλώσεις.
¨Άλλοι όροι για την πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Τέλεια εκβολή: Όλα τα προϊόντα της σύλληψης βγαίνουν το σώμα.
Ατελής εκβολή: Μόνο μερικά από τα προϊόντα της σύλληψης βγαίνουν το σώμα.
Αναπόφευκτη εκβολή: Τα συμπτώματα δεν μπορούν να σταματήσουν, και μια αποβολή θα συμβεί.
Σηπτική εκβολή: το ενδομήτριο, ή η μήτρα, και οποιαδήποτε υπόλοιπα προϊόντα της σύλληψης μολύνονται.
Παλίνδρομη έκτρωση: Η εγκυμοσύνη χάνεται και τα προϊόντα της σύλληψης δεν βγαίνουν το σώμα

Αιτίες
Οι περισσότερες αποβολές προκαλούνται από τα προβλήματα χρωμοσωμάτων που καθιστούν αδύνατο για το μωρό να αναπτυχθεί. Συνήθως, αυτά τα προβλήματα είναι ανεξάρτητα από τα γονίδια μητέρων ή του πατέρα.
Άλλες πιθανές αιτίες για την αποβολή περιλαμβάνουν:

Προβλήματα ορμονών
Μόλυνση
Φυσικά προβλήματα με τα αναπαραγωγικά όργανα της μητέρας
Πρόβλημα με την άνοσοαπάντηση του σώματος
Σοβαρές συστηματικές ασθένειες στη μητέρα (όπως ανεξέλεγκτος διαβήτης)

Υπολογίζεται ότι μέχρι τα μισά από όλα τα γονιμοποιημένα ωάρια πεθαίνουν και χάνονται αυθόρμητα, συνήθως προτού να ξέρει η γυναίκα ότι είναι έγκυος. Μεταξύ εκείνων των γυναικών που ξέρουν είναι έγκυοι, το ποσοστό αποβολών είναι περίπου 15-20%, Οι περισσότερες αποβολές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Το ποσοστό αποβολής μειώνεται αφότου ανιχνευτεί η καρδιακή λειτουργία του μωρού.
Ο κίνδυνος για την αποβολή είναι υψηλότερος στις γυναίκες:

Μεγαλύτερες από 35 ετών
Είχαν προηγούμενες αποβολές

Συμπτώματα
Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Χαμηλός πόνος στην μέση ή κοιλιακός πόνος που είναι οξύς, ή περιορισμένος
Πήγμα που περνά από τον κόλπο
Κολπική αιμορραγία, με ή χωρίς κοιλιακές κράμπες

Εξετάσεις
Κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να δει ότι ο τράχηλος έχει ανοίξει (διεσταλμένος) ή έχει εξαλειφθεί(effacement).
Ο κοιλιακός ή κολπικός υπέρηχος μπορεί να γίνει για να ελέγξει την ανάπτυξη του μωρού, την καρδιακή λειτουργία, και το ποσό αιμορραγίας.
Οι ακόλουθες εξετάσεις αίματος μπορούν να εκτελεσθούν:

Ομάδα αίματος (εάν έχετε Rh (-) τύπο αίματος, εσείς θα απαιτούσε μια επεξεργασία με την Rh -άνοση σφαιρίνη.
Γενική αίματος για να καθορίσει πόσο αίμα έχει χαθεί και αν υπάρχει μόλυνση
HCG (ποιοτική) για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη

Θεραπεία
Όταν εμφανίζεται μια αποβολή, ο ιστός που περνά από τον κόλπο πρέπει να εξεταστεί για να καθοριστεί εάν ήταν ένας κανονικό πλακούντας ή υδατοειδής μύλη. Είναι επίσης σημαντικό να καθοριστεί εάν οποιοσδήποτε ιστός εγκυμοσύνης παραμένει στη μήτρα.
Εάν ο ιστός εγκυμοσύνης δεν βγαίνει φυσικά το σώμα, η γυναίκα μπορεί να παρακολουθείται στενά μέχρι και 2 εβδομάδες. Χειρουργική επέμβαση (θεραπευτική απόξεση/εκκένωση της μήτρας) ή το φάρμακο (όπως το misoprostol) μπορούν να απαιτηθούν για να αφαιρέσουν το υπόλοιπο περιεχόμενο από τη μήτρα.
Μετά από την θεραπεία, η γυναίκα επανέρχεται συνήθως στον κανονικό κύκλο της μέσα σε μερικές εβδομάδες. Περαιτέρω κολπική αιμορραγία πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά. Είναι συχνά δυνατό να μείνει έγκυος αμέσως. Εντούτοις, συνιστάται οι γυναίκες να περιμένουν έναν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο πριν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες πάλι.
Πιθανές επιπλοκές
Μια σηπτική εκβολή μπορεί να εμφανιστεί εάν οποιοσδήποτε ιστός από τον πλακούντα ή το έμβρυο παραμένει στη μήτρα μετά από την αποβολή. Τα συμπτώματα μιας μόλυνσης περιλαμβάνουν τον πυρετό, κολπική αιμορραγία που δεν σταματά, περιορισμός, και μια ρυπαρή κολπική έκκριση. Οι μολύνσεις μπορούν να είναι σοβαρές και να απαιτήσουν την άμεση ιατρική φροντίδα.
Οι επιπλοκές μιας πλήρους αποβολής είναι σπάνιες.
Οι γυναίκες που χάνουν ένα μωρό μετά από 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης λαμβάνουν τη διαφορετική ιατρική φροντίδα. Αυτό καλείται πρόωρος τοκετός και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας
· Καλέστε τον γιατρό σας εάν η κολπική αιμορραγία με ή χωρίς κράμπες εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
· Καλέστε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυοι και θρόμβος ή άλλος ιστός ή υλικό πέρασε από τον κόλπο (οποιοδήποτε τέτοιο υλικό πρέπει να συλλεχθεί και να παρουσιαστεί για εξέταση).
Πρόληψη
Πολλές αποβολές που προκαλούνται από συστηματικές ασθένειες μπορούν να αποτραπούν με την ανίχνευση και τη θεραπεία της ασθένειας πριν την εγκυμοσύνη.
Οι αποβολές είναι λιγότερο πιθανές εάν έχετε έγκαιρη, περιεκτική προγεννητική φροντίδα και αποφεύγετε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους (όπως οι ακτίνες X, τα ναρκωτικά και το οινόπνευμα, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης, και μολυσματικές ασθένειες).
Όταν το σώμα μιας μητέρας έχει δυσκολία να στηρίξει μια εγκυμοσύνη, σημάδια (όπως μικρή κολπική αιμορραγία) μπορούν να εμφανιστούν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα αποβολής, αλλά δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστεί σίγουρα. Μια έγκυος γυναίκα που αναπτύσσει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της απειλούμενης κύησης πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό της αμέσως.
Περισσότερα:
Katz VL. Spontaneous and recurrent abortion: etiology, diagnosis, treatment. In: Katz VL, Lentz GM, Lobo RA, Gershenson DM, eds. Comprehensive Gynecology. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2007:chap 16.
Simpson JL, Jauniaux ERM. Pregnancy loss. In: Gabbe SG, Niebyl JR, Simpson JL, eds. Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies. 5th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2007:chap 24.
Laurino MY, Bennett RL, Saraiya DS, et al. Genetic evaluation and counseling of couples with recurrent miscarriage: Recommendations of the National Society of Genetic Counselors. J Genet Couns. June 2005;14(3).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.