Η κυβέρνηση αφανίζει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευνοώντας τους μεγαλοεισαγωγείς

Facebooktwitterpinterest

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα των φαρμάκων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή ευνοούν τους μεγαλοεισαγωγείς φαρμάκων, υποχρεώνουν σε κλείσιμο τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες και εξωθούν στην ανεργία 8.500 εργαζομένους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες διαλύονται λόγω αποσπασματικών μέτρων της κυβέρνησης…
χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, τα οποία και στρέφονται μονομερώς στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το υπόλοιπο 80% και άλλες δαπάνες υγείας.

Όπως αναφέρει η ΠΕΦ, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική εξοικονόμηση, καθώς οι απαξιωμένες τιμολογιακά φθηνές και αποτελεσματικές θεραπείες θα υποκατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα με προστασία πατέντας , κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόσφατο πιλοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια τεσσάρων δραστικών ουσιών το 95% κατέληξε σε εισαγωγική πολυεθνική γενόσημων με μηδενική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και το υπόλοιπο 5% σε εισαγωγική πολυεθνική πρωτότυπων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.