ΘΕΜΑ: Εξόφληση συνταγών φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί από τους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με βάση τη δραστική ουσία και η επίπτωσή τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασφαλισμένους

Facebooktwitterpinterest

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ – ΚΛΑΔΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ U.I.A.D.M.
(UNION INTERNATIONALE DES ASSOCIATIONS DE DELEGUES MEDICAUX)
Αριθμός Εγκριτικής Απόφασης Καταστατικού 2492/92 Π.Α.

Προς
– κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών
– κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
– κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– κ. Δημήτριο Ρέππα, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
– κ. Χάρη Καστανίδη, Υπουργό Εσωτερικών

Κοινοποίηση: Γραφείο Πρωθυπουργού

Κύριοι,
Η τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα», όπως αυτό έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου με ημερομηνία 08/09/2011, εάν εφαρμοστεί ως έχει θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που ενδεχομένως με την προσθήκη της τροπολογίας επιδιώκετε.
Συγκεκριμένα, εφ’ όσον οποιοσδήποτε γιατρός συνταγογραφεί με τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός εκτελεί όχι τη συνταγή του γιατρού σε ό,τι αφορά το προϊόν αυτό καθαυτό, αλλά επιλέγει με βάση τη δραστική ουσία μέσα από έναν αριθμό ομοίων, ουσιωδώς ή μη, δραστικών ουσιών, είναι αυτονόητο ότι θα επιλέξει το ακριβότερο φάρμακο, δεδομένου
ότι το φαρμακείο είναι εμπορικό σημείο πώλησης των φαρμάκων, που σκοπό έχει το κέρδος της επιχείρησης και όχι τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που μάλλον εσείς επιδιώκετε.
Εάν δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ή στρατηγικές που εμείς αγνοούμε είναι πασίδηλο ότι η σχετική τροπολογία θα πρέπει να αποσυρθεί ως ατυχής.
Είναι αυτονόητο ότι όπου προσπάθησε να εφαρμοστεί αναγραφή με δραστική ουσία, σε πιο οργανωμένες διοικητικά και οικονομικά κοινωνίες και κράτη (και όχι σε περίοδο κρίσης), απέτυχε παταγωδώς ή τουλάχιστον δεν απέφερε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κανένα οικονομικό όφελος.
Εάν στη σκέψη των συντακτών της τροπολογίας επικρατεί η αντίληψη ότι οι γιατροί κατευθύνουν τη συνταγογραφία, δεν νομιμοποιείται κανένας και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού να αγνοεί το αυτονόητο. Δηλαδή, ένα μικρό ποσοστό ιατρών θα αντικατασταθεί πλήρως με το σύνολο των φαρμακείων της χώρας, που θα κινούνται με βάση το απόλυτα θεμιτό ίδιον όφελος, δηλαδή να πωλούν τα ακριβότερα φάρμακα για να κερδίζουν περισσότερα.
Πολύ φοβούμαστε ότι κάτω από τον πανικό της συγκυρίας νομοθετούμε πράγματα που αντιβαίνουν ακόμη και την κοινή λογική. Αξίζει κανείς να παραδειγματιστεί από τη σχέση φόρου εισοδήματος και δαπανών διαβίωσης του τρέχοντος οικονομικού έτους, που αντί να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, αυξήσαμε την επιστροφή φόρου κατά 350-400 εκατ. ευρώ.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τις πολυεθνικές με τα πρωτότυπα καινοτόμα και φυσικά ακριβά φάρμακα και τις εξίσου πολυεθνικές εταιρείες generics, όπου όταν θα ελέγξουν πλήρως την αγορά θα ρυθμίζουν μόνες τους τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό θα οδηγήσει από τη μια σε πλήρη αφελληνισμό της βιομηχανικής παραγωγής και προώθησης στο φάρμακο που θα στείλει χιλιάδες εργαζόμενους – επιστήμονες στον «Καιάδα» της ανεργίας και από την άλλη οι φαρμακευτικές δαπάνες θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού η αγορά στο μέλλον θα λειτουργεί με εναρμονισμένες πρακτικές μονοπωλίων.
Επειδή στην πολιτική και κοινωνική διεργασία δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις, αλλά και οι προτάσεις, δεν έχει παρά η Πολιτεία να εφαρμόσει το νόμο περί δαπανών προώθησης, όπως ισχύει σήμερα, να ελέγχει την ποσότητα και την ποιότητα αυτών και να αφήσει ήσυχους τους γιατρούς, τη φαρμακοβιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτήν. Αρκετά πληρώσαμε μέχρι σήμερα το τίμημα των πολιτικών στον κλάδο της Υγείας και του Φαρμάκου, την οποία ευθύνη των πολιτικών επιλογών έχει κάθε φορά ΜΟΝΟΝ η Πολιτεία. Μόνο μέσα σε έναν χρόνο μετράμε 3.500 ανέργους.
Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν να πάθουν τίποτα στην ουσία. Θα προσαρμόσουν τον αριθμό εργαζομένων στους τζίρους που θα τους προσδιορίζετε. Οι άνεργοι μόνο δεν θα ξαναβρούν ίσως ποτέ δουλειά και ειδικά οι σημερινοί 50ρηδες επιστήμονες των κλάδων που δεν μπορούν και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους!!!
Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την οικονομική συγκυρία της χώρας και πάνω από όλα την υγεία των πολιτών, σας καλούμε να ξανασκεφτείτε σχετικά με τη διάταξη αυτή και να την ανακαλέσετε από το παρόν νομοσχέδιο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Για τη Διοίκηση,
Γεράσιμος Κονιδάρης
Σταύρος Νουχάκης

Πρόεδρος Διοίκησης Π.Ο.Ι.Ε.-Φ.Σ.Ε.Κ. & Γεν. Γραμματέας
Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων
στην Ιατροφαρμακευτική Ενημέρωση (U.I.A.D.M.)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.