Κίνδυνος οφθαλμικής λοίμωξης από τις ενέσεις Avastin

Facebooktwitterpinterest

Προειδοποίηση προς τους επαγγελματίες υγείας απέστειλε ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τις επιβλαβείς συνέπειες των επανασυσκευασμένων ενέσεων Avastin, οι οποίες προκάλεσαν μία σειρά από σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις στην περιοχή του Miami, στη Florida.

Σημειώνεται, ότι το διάλυμα Avastin για ενδοφλέβια έγχυση έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ορισμένοι ιατροί συνυπογραφούν επίσης το Avastin, εκτός ένδειξης, για την αντιμετώπιση της υγράς μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, παρά το ότι το Avastin δεν διαθέτει επί τουπαρόντος έγκριση για αυτή την ένδειξη.

Το Lucentis (ένεση ρανιμπιζουμάμπης) έχει εγκριθεί από τον FDA για την υγράς μορφής ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Υγειονομική Αρχή (DOH) της Florida ενημέρωσε τον FDA σχετικά με μία σειρά περιστατικών ενδοφθαλμίτιδας οφειλόμενης σε στρεπτόκοκκο που παρουσιάστηκε σε τρεις κλινικές έπειτα από ένεση με επανασυσκευασμένο Avastin.

Οι ερευνητές εντόπισαν τις επιμολυσμένες ενέσεις σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο που βρίσκεται στο Hollywood της Florida. Το φαρμακείο επανασυσκεύασε το Avastin από αποστειρωμένα ενέσιμα φιαλίδια 100 mg/4 mL μίας χρήσης χωρίς συντηρητικά σε ατομικές σύριγγες 1 mL μίας χρήσης.

Στη συνέχεια το φαρμακείο διένειμε το Avastin σε πολλαπλές οφθαλμολογικές κλινικές ώστε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενών.

Στοιχεία από τις «New York Times»

Τουλάχιστον 16 άτομα σε δύο πολιτείες προσβλήθηκαν από σοβαρή οφθαλμική λοίμωξη, και ορισμένα τυφλώθηκαν, από ενέσεις με το φάρμακο Αvastin, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «New York Times».

Τα περιστατικά, στη Florida και στο Tennessee, καταδεικνύουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χαμηλού κόστους πρακτική των οφθαλμικών ενέσεων Avastin για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ένας από τους ασθενείς, ο Lloyd Mason Sylvis, 77 ετών, παρουσίασε οφθαλμική λοίμωξη από πρασινίζοντα στρεπτόκοκκο (Streptococcus viridans) η οποία επεκτάθηκε στον εγκέφαλο, σύμφωνα με αγωγή για αποζημίωση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για βλάβες, την οποία κατέθεσε η οικογένειά του. Ο κύριος Sylvis έκανε την ένεση στις 29 Μαρτίου, αλλά η οικογένειά του δημοσιοποίησε τη μήνυση που υπέβαλλε μόλις πρόσφατα.

«Έχει υποστεί μόνιμη τύφλωση και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε ο γιός του, Lloyd Mason Sylvis Jr. «Επέστρεψε περπατώντας και μιλώντας, και αυτή τη στιγμή είναι φυτό».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο FDA ανακοίνωσε την ανάκληση των συρίγγων που περιέχουν Avastin από το Chroniscript, το οποίο αποτελεί τμήμα του φαρμακείου Walgreens στο Miami.
http://www.zougla.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.