Στην ακτινοβολία …βάλτε τα γυαλιά

Στην ακτινοβολία ...βάλτε τα γυαλιά Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι έφτασε, άρχισαν τα μπάνια και οι εξορμήσεις στο ύπαιθρο και οι απολαύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Θάλασσα, άμμος και δυνατός ήλιος μάς αγκαλιάζουν, αλλά ταυτόχρονα ενοχλούν και τα μάτια μας, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Οι παθήσεις είναι πολλές, αλλά και τα οφέλη για ορισμένες παθήσεις επίσης πολλά.

Το δέρμα γύρω από τα μάτια, αυτό δηλαδή που καλύπτει τα βλέφαρα, έχει άριστη αγγείωση και αιμάτωση, με αρκετή ανθεκτικότητα στις κακουχίες. Εκτίθεται όμως σημαντικά στον ήλιο και καθώς στη χώρα μας η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη, αυξάνονται οι ακτινικές βλάβες: καλοήθεις αλλά και κακοήθεις. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία προδιαθέτει:

* Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.

* Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.

* Σε κακοήθεις νεοπλασίες, όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.

* Στο μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία, που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο και είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και μένουν για πολύ στον ήλιο.

Χρειάζεται, λοιπόν, αντηλιακή αγωγή μεγάλου δείκτη στο δέρμα των βλεφάρων και συνήθως συνιστώνται αντηλιακά μεγάλης προστασίας με δείκτη πάνω από 15. Μερικά από τα αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων και, επίσης, η χρήση οποιασδήποτε αλοιφής ή λαδιού στα βλέφαρα έχει αποτέλεσμα τελικά η ουσία αυτή να βρεθεί και μέσα στο μάτι. Ετσι, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και μέσα στο μάτι, πιθανόν δε, να μεταφέρουν και μικρόβια.

Το καλοκαίρι συνήθως είναι εποχή που αρχίζουν να συναντούν αρκετές δυσκολίες οι χρήστες φακών επαφής, καθώς η άμμος της θάλασσας, η σκόνη, η ζέστη και το καυσαέριο προκαλούν προβλήματα με την πολύωρη χρήση φακών επαφής, δίνοντας αισθήματα ξένου σώματος, δακρύσματος και ερεθισμού.

Η καλή υγιεινή των βλεφάρων, η καλή χρήση των φακών επαφής, με διαλείμματα της χρήσης τους σε περιόδους ερεθισμού, καθώς και η συχνή επίσκεψη στον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο μας βοηθάνε σημαντικά. Γι’ αυτούς που κολυμπούν σε πισίνες ή στη θάλασσα με φακούς επαφής το υπερωσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας ή της πισίνας αφυδατώνει τον φακό, με αποτέλεσμα για τα πρώτα λεπτά αφότου βγούμε από το νερό ο φακός να είναι ουσιαστικά «κολλημένος» επάνω στον κερατοειδή. Αρα, αυτά τα πρώτα δέκα λεπτά είναι κακή στιγμή να αφαιρεθούν οι φακοί επαφής λόγω πιθανότητας τραυματισμού του κερατοειδούς.

Γενικά, δεν συνιστάται η χρήση φακών επαφής σε όσους κολυμπούν σε νερό πισίνας, σε ποτάμια ή λίμνες, γιατί αυτό φέρει πολύ μεγάλο κίνδυνο για επιμόλυνση από ακανθαμοιβάδα. Επίσης, στη χώρα μας και ιδιαίτερα μεταξύ των μηνών Μαΐου και Σεπτεμβρίου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μυκητιάσεων, που ευνοούνται από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδούς γιατί δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή και χειροτερεύουν με τη χρήση κορτιζόνης.

Δεν είναι, όμως, όλα δυσάρεστα το καλοκαίρι. Συνήθως σε άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία και βλεφαρίτιδα τους μήνες του καλοκαιριού, και ειδικά εάν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας και της ροδόχρου ακμής, ιδιαίτερα αν η δίαιτά τους είναι λιτή αναφορικά με τα πολύ παχυντικά φαγητά και τα μπαχαρικά.

Μερικοί παράγοντες που ευθύνονται είναι η μείωση του στρες, η συχνή κολύμβηση στο υγιεινό και το υπερωσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας, η διαφορά θερμοκρασίας, ίσως και η αλλαγή της δίαιτας το καλοκαίρι. Τέλος, είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία σε συνεχή και αθροιστική επίδραση μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό καταρράκτη, άρα η προστασία από μικρή κιόλας ηλικία με καλής ποιότητας γυαλιά, που «μπλοκάρουν» την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι σημαντική.

Η ίδια κακή ακτινοβολία ενοχοποιείται επίσης για ένα σημαντικό ποσοστό της εκφύλισης της ωχρής κηλίδας, μια δυστυχώς πολύ συχνή πάθηση της τρίτης ηλικίας.
http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.