Είναι ωφέλιμη η σοκολάτα για την καρδιά?

Facebooktwitterpinterest

Η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για την καρδιά αλλά οι καρδιολόγοι δεν δίνουν την άδεια να ενδώσετε. Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολόγων υπέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά το ένα τρίτο.

Δεν είναι σαφής η αιτία που θα μπορούσε να υπάρχει σχέση. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν δυνητικό όφελος για την υγεία από την κατανάλωση σοκολάτας. Η σκούρα σοκολάτα ιδιαίτερα, περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι ωφελούν το κυκλοφορικό σύστημα.
Ο Oscar Franco, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξέτασε αποτελέσματα 7 ερευνών που αφορούσαν 100.000 ανθρώπους.

Πέντε από τις έρευνες έδειξαν ωφέλιμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ 2 δεν έδειξαν.
Γενικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας σχετίζονταν με 37% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και 29% του εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Franco δήλωσε ότι υπήρχαν περιορισμοί στην ανάλυση, που δεν διαχώριζε τη σκούρα από τη σοκολάτα γάλακτος και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η σοκολάτα οδηγεί σε καλύτερη εικόνα υγείας ή οφείλεται σε άλλον παράγοντα.

Η Victoria Taylor, της Βρετανικής Ένωσης Καρδιολόγων, δήλωσε οτι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να έχει ορισμένα οφέλη για την καρδιά αλλά πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία. Πρόσθεσε, ότι αν κάποιος θέλει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από το να επιλέξει ένα κουτί σοκολατάκια.

Ο Franco, του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘British Medical Journal’, δήλωσε ότι αν και φαίνεται πως η σοκολάτα έχει οφέλη για την καρδιά, αυτά θα μπορούσαν να υπερκεραστούν εύκολα από την ανθυγιεινή φύση πολλών ειδών ζαχαροπλαστικής.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων και λιπαρών που περιέχει η σοκολάτα εμπορίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ενώ πρωτοβουλίες για τη μείωση τους θα επιτρέψουν πιθανόν μια βελτιωμένη έκθεση στην ωφέλιμη επίδραση της σοκολάτας, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.http://www.zougla.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.