Μικρά μυστικά κατά του εμφράγματος ή εγκεφαλικού

Facebooktwitterpinterest

Πότε ένας άνθρωπος δεν κινδυνεύει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό? Αν είναι χαρούμενος, γελά όσο περισσότερο μπορεί, δεν εξοργίζεται με το παραμικρό, τρώει σοκολάτα, κινείται με το ποδήλατο του και εργάζεται ελάχιστα. Αυτά είναι τα νέα μικρά μυστικά που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Παρίσι, για να μην επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από κάποια καρδιαγγειακή νόσο, έως το 2030.

Η οργή και το στρες είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τους πλέον καρδιοτοξικούς παράγοντες που ευθύνονται για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γ. Μπονανίνι, από το πανεπιστήμιο της Πίζας, έκανε μία πολυετή μελέτη, σε συνεργασία με καρδιολόγους, σε 228 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματά της, που παρουσίασε στο Παρίσι, έκαναν αίσθηση, καθώς έδειξαν ότι οι πλέον «οργισμένοι ασθενείς» εμφάνισαν με τα χρόνια 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα νέο έμφραγμα και μετά από 10 χρόνια φάνηκε ότι έχαναν τη μάχη για τη ζωή πιο γρήγορα από αυτούς που κατάφεραν να ηρεμήσουν και να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς μετά το πρώτο έμφραγμα. Η οργή μετρήθηκε με ερωτηματολόγια που είχαν σαν στόχο να καταγράψουν οι επιστήμονες καταστάσεις, όπως ο αυτοέλεγχος, η οργή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα και η εξωστρέφεια.

Μία άλλη ερευνητική εργασία, από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και τον καθηγητή Μ. Μίλερ, σε 300 άνδρες, η οποία είχε διάρκεια 10 χρόνια, έδειξε ότι όσοι έβρισκαν κατά 40% περισσότερο αστείο -για παράδειγμα -το γεγονός ότι κάποιος φορούσε το ίδιο πουκάμισο μ’ αυτούς σε ένα δείπνο και γέλαγαν μ’ αυτό, ζούσαν περισσότερο!

Στην ίδια μελέτη μετρήθηκε και η διάμετρος των αγγείων, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγχωτικό και ένα αστείο φιλμ. Οι διαφορές που καταγράφηκαν στη διάμετρο των αγγείων ξεπέρασαν το 30 με 40%.Το ενδοθύλιο, η εσωτερική επιφάνεια των αγγείων, είναι το πρώτο που δοκιμάζεται σε μία σκλήρυνση του αγγείου και αποτελεί την αρχή της καρδιαγγειακής νόσου, τόνισε ο κ. Μίλερ, επισημαίνοντας την ευεργετική δράση του γέλιου για την καρδιά.

Βέβαια η καλή διάθεση και το γέλιο δεν φτάνουν. «Για να μην γίνει η ζωή μας ποδήλατο καλό θα ήταν», συμβουλεύουν Δανοί ερευνητές, «να χρησιμοποιούμε καθημερινά το …ποδήλατο μας!». Μελέτη, που παρουσίασαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, και αφορά ανθρώπους που κινούνται με το ποδήλατο τους στην Κοπεγχάγη, έδειξε ότι όσοι άνδρες κάνουν έντονη και γρήγορη ποδηλασία, κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής και όσοι μέτριας έντασης 2,9 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που κάνουν απλώς… βόλτα με το ποδήλατο τους. Τα αντίστοιχα χρόνια ζωής, που φαίνεται ότι κερδίζουν οι γυναίκες, είναι 3,9 και 2,2. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Κ. Σνορ τόνισε ότι η ποδηλασία φάνηκε να είναι πραγματικά ευεργετική για την καρδιά και τα αγγεία, εφόσον γίνεται σε υψηλή ένταση και συμπλήρωσε ότι μία γενική συμβουλή για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσε να είναι η καθημερινή έντονη φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά με ποδήλατο.

Όμως φαίνεται ότι εκτός από την ποδηλασία υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να θωρακιστούν τα αγγεία, όπως η… σοκολάτα, για την οποία ειπώθηκαν κάποια νεώτερα στοιχεία.

Η μελέτη για τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι ουσιαστικά μία μετα-ανάλυση των εφτά πιο σημαντικών μελετών (100.000 ασθενείς), που έχουν γίνει για την αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της στα αγγεία, η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Ο. Φράνκο, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις δράσεις αυτές και πρόσθεσαν ακόμη και την ιδιότητα της να ρίχνει την πίεση και να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι επιστήμονες είναι πλέον ξεκάθαροι ότι η συχνή χρήση μεγάλων δόσεων σοκολάτας συμβάλλει στη μείωση κατά 37% της καρδιαγγειακής νόσου και κατά 29% των εγκεφαλικών. Στις αναφορές τους δεν διαχώρισαν τη «μαύρη» από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά τόνισαν ότι είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε ενέργεια (500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και είπαν ότι στόχος της βιομηχανίας τροφίμων θα πρέπει να είναι να μειωθούν τα σάκχαρα και τα λιπαρά στις σοκολάτες, για να είναι ένα πραγματικά ευεργετικό τρόφιμο για τα καρδιαγγειακό σύστημα στο μέλλον.

Όμως, η σοκολάτα δεν φαίνεται ότι φτάνει για να προστατεύσει κάποιον από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ιδίως αν αυτός εργάζεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο στρες και αρνητικές σκέψεις. Αυτό υποστήριξαν Φιλανδοί ερευνητές στο συνέδριο του Παρισιού, οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ είπαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και η αδυναμία επίτευξής τους, σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων στη δουλειά. Μάλιστα φαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όσο και οι εργατοώρες και χρησιμοποίησαν μία ιαπωνική λέξη στην παρουσίαση τους για να γίνουν πιο πειστικοί κυρίως στους εργοδότες. Μίλησαν για το KAROSHI, που στα ιαπωνικά σημαίνει αργός θάνατος από υπερβολική εργασία!
http://news.pathfinder.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.