Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τη σχέση του παιδιού με την τροφή;

Facebooktwitterpinterest

Σε μια εποχή που η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι διατροφικές επιλογές και η επιρροή των γονιών βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημονικών συζητήσεων και ερευνών.

Πώς λοιπόν χτίζεται η σχέση του παιδιού με την τροφή; Πώς η σχέση αυτή μπορεί να επηρεάσει το βάρος και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους;

Σύμφωνα με την πηγή mednutrition.gr, η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους γονείς και όσους εμπλέκονται στην ανατροφή του παιδιού, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση της σχέσης του παιδιού με την τροφή. Η σχέση αυτή όχι μόνο επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους, αλλά αντανακλά και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ανατροφής.

Ο πρώτος είναι ο απολυταρχικός τρόπος, που χαρακτηρίζει τους αυταρχικούς γονείς που αδιαφορούν για τις προτιμήσεις των παιδιών τους και τα ελέγχουν συνεχώς. Στον αυταρχικό τύπο, ο γονιός απαγορεύει την πρόσβαση του παιδιού σε συγκεκριμένα τρόφιμα, τα οποία θεωρεί ανθυγιεινά και πιέζει το παιδί να φάει.

Ο δεύτερος είναι ο πολύ επιεικής τρόπος, που χαρακτηρίζει τους γονείς που δεν θέτουν κανένα όριο και αφήνουν τα παιδιά τους σε απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στην ποιότητα και την ποσότητα κατανάλωσης.

Επιπλέον, συναντάται ο αμέτοχος γονιός, που προσφέρει τα είδη βασικής ανάγκης για το παιδί του, αγνοώντας όμως τις επιλογές που αυτό επιθυμεί…

Τέλος, ο αυθεντικός τρόπος χαρακτηρίζει τους γονείς που τηρούν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες ενός παιδιού και στα επιτρεπτά όρια που πρέπει να θέτονται για μια ισορροπημένη ανατροφή.

Όπως έχει φανεί από ποικίλες μελέτες, μητέρες που λαμβάνουν υπόψη τις διατροφικές επιθυμίες των παιδιών, έχουν λιγότερο υπέρβαρα παιδιά.

Από την άλλη, οι αυταρχικοί γονείς έχουν αυξημένο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε οικογένειες με γονείς που ανήκαν στον «αμέτοχο τύπο». Τα παιδιά αυτά αποκτούν αδράνεια του αισθήματος της πείνας και του κορεσμού, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Επομένως, είναι απαραίτητο οι γονείς να γευματίζουν μαζί με τα παιδιά και να αποφεύγουν τα αρνητικά σχόλια σχετικά με την τροφή.
mednutrition.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.