Διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες – Πάγωμα του Βιολογικού Ρολογιού

Facebooktwitterpinterest

ΤΡΑΠΕΖΑ ΩΑΡΙΩΝ

Τη διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες που το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη διασφαλίζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της αναπαραγωγικής ιατρικής. Πρόκειται για τη νέα επαναστατική μέθοδο της υαλοποίησης των ωαρίων σε συνδυασμό με την ταχεία απόψυξή τους. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νίκος Πράπας, ο οποίος εφαρμόζει τη νέα μέθοδο στο ιατρικό κέντρο ΙΑΚΕΝΤΡΟ, το ποσοστό βιωσιμότητας αγγίζει το 90%.
Η διαδικασία η οποία ακολουθείτε είναι η εξής: τα ωάρια λαμβάνονται είτε μετά από ορμονική διέγερση των ωοθηκών ( πάγωμα πολλών ωαρίων), είτε στο φυσικό κύκλο της γυναίκας (πάγωμα του ενός ωαρίου που φυσιολογικά αναπτύσσεται κάθε μήνα). Όταν η γυναίκα επιθυμήσει να γίνει μητέρα, τα ωάρια θα αποψυχθούν και θα ακολουθήσουν οι στάνταρ διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά).
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, όταν τα ωάρια είναι ακόμα «νεαρά», οι οποίες για κάποιους λόγους επιθυμούν να αποκτήσουν οικογένεια σε προχωρημένη ηλικία, λόγω καριέρας ή άλλων συγκυριών, οπότε και καθίσταται απαραίτητη η διατήρηση της γονιμότητάς τους. Άλλωστε η διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών επέρχεται σταδιακά από τα 34-37 χρόνια και πιο δραστικά από την ηλικία των 38 χρόνων και πάνω αλλά και άλλες, ιατρογενείς καταστάσεις επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος των ωοθηκών, η χημειοθεραπεία ή η ακτινοβολία και η πρόωρη εμμηνόπαυση.
«Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά παγώνουμε τον χρόνο και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να ολοκληρωθούν μέσω της τεκνοποίησης, ακόμα και όταν το βιολογικό τους ρολόι έχει ήδη χτυπήσει», καταλήγει ο κ. Νίκος Πράπας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.