Τα φρούτα του Καλοκαιριού

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε φρούτα. Τα καλοκαιρινά φρούτα χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, αρώματα και φυσικά γεύση. ¨Όλα τα φρούτα μπορούν να ενταχθούν στο διατροφολόγιο μας αλλά σε λογικές ποσότητες γιατί αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μη ξεχνάμε ότι έχουν θερμίδες και φυσική ζάχαρη. Τα κυριότερα φρούτα του καλοκαιριού είναι:

ΑΒΟΚΑΝΤΟ Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει βιταμίνες Α, E, K, σύμπλεγμα Β, C, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχει πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. (161 θερμίδες/100γρ ).

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ Το δαμάσκηνο είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, και C. Περιέχει επίσης ασβέστιο, κυτταρίνη, μαγνήσιο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. (75 θερμίδες/100γρ).

ΚΑΡΠΟΥΖΙ Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αντιοξειδωτικά όπως καροτενόειδή, βιταμίνες Α και C και τέλος λικοπένιο. Το λικοπένιο είναι πλούσιο αντιοξειδωτικό και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση ενώ επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν οτι δρά ενάντια στη δημιουργία του καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη που στη συνέχεια μεταβολίζεται σε αργινίνη ένα αμινοξύ που ωφελεί την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό. Τέλος, το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, που συμβάλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας ταυτόχρονα διουρητική δράση. Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο αποτελεί μια καλή επιλογή σαν ενδιάμεσο σνακ ή ελαφρύ βραδυνό. (21 θερ./100 γρ.)

ΚΕΡΑΣΙΑ Το κόκκινο χρώμα στα κεράσια αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, ουσίες με αυξημένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. Επίσης είναι αυξημένα σε κάλλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (47 θερμ./100γρ).

ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ (ΜΕΣΠΙΛΟ) Είναι στρογγυλός ή ωοειδής καρπός, ανάλογα με την ποικιλία, και όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα. Το μούσμουλο τρώγεται νωπό σαν φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ασβέστιο. (48 θερμίδες/100γρ).

ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ Τα νεκταρίνια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. (50 θερμ/100 γρ)
ΠΕΠΟΝΙ Το πεπόνι προσφέρει μεγάλη ποσότητα καροτενοειδών και κατ΄επέκταση βιταμίνης Α που δρα σαν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική ουσία ενώ προστατεύει παράλληλα και την όραση. Εκτός από τη βιταμίνη Α, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που δρα επίσης σαν αντιοξειδωτικό, προάγει την δημιουργία κολλαγόνου ενώ βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Προσφέρει μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (21 θερ./100 γρ.)ΡΟΔΑΚΙΝΑ Τα ροδάκινα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και κάλλιο ενώ προσφέρουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (37 θερμ./100γρ)

ΣΤΑΦΥΛΙΑ Τα κόκκινα σταφύλια είναι και αυτά πλούσια σε αθοκυανίνες ενώ προσφέρουν μια άλλη αντιοξειδωτική ουσία, τη ρεσβερατρόλη, που συμβάλλει στην υγεία της καρδίας. (63 θερμ./100 γρ)

ΣΥΚΑ
Τα σύκα είναι πάρα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία του εντέρου. Επίσης τα ξηρά σύκα συστήνονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη λόγω της περιεκτικότητας τους σε ασβέστιο. (41 θερμ./100γρ)

ΦΡΑΟΥΛΕΣ Οι φράουλες όπως και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες ενώ έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλλιο ενώ έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. (26 θερμ. /100 γρ).

Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες β-καροτένιο, βιταμίνη C και ανθοκυάνια που έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση ενώ συμβάλουν στην υγεία της καρδίας. Τα φρούτα γενικά είναι αυξημένα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες 5 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά ημερησίως συμβάλλουν στην γενική υγεία του οργανισμού λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.