Προσφυγή Φαρμακευτικού Συλλόγου στο ΣτΕ

Facebooktwitterpinterest

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η εγκύκλιος του γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ( 1.4.2011) με την οποία επιτρέπεται η ίδρυση ή η μεταφορά φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία ή ακόμα και απέναντι από την κεντρική πύλη νοσοκομειακών μονάδων.

Με την προσβαλλόμενη εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 3918/2011, ίδρυσης νέων φαρμακείων ή της μεταφοράς παλαιών πλησίον νοσοκομείων άνω των 150 κλινών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πληθυσμιακό όριο και τα γεωγραφικά κριτήρια.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η ίδρυση φαρμακείων υπόκειται σεπληθυσμιακά όρια (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και σε γεωγραφικά-χωροταξικά κριτήρια. Επίσης, προβλέπεται ότι φαρμακεία δεν μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν της εξωτερικής πύλης των νοσοκομείων.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η εν λόγω εγκύκλιος είναι ανυπόστατη, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης, υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι τα πληθυσμιακά όρια τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια.

Έτσι, η εγκύκλιος που προβλέπει κατά παρέκκλιση των χωροταξικών κριτηρίων (αποστάσεις) τηνίδρυση φαρμακείων κοντά στα νοσοκομεία είναι παράνομη, καθώς δεν επιβάλλεται η παρέκκλιση αυτή από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.