Στα φύτρα η ευθύνη για το E.coli

Facebooktwitterpinterest

Τα φύτρα ευθύνονται για τη μόλυνση με το βακτήριο E.Coli που προκάλεσε τον θάνατο 31 ανθρώπων στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο διευθυντής του ομοσπονδιακού υγειονομικού Ινστιτούτου Robert Koch Ράινχαρντ Μπούργκερ.

Το θανατηφόρο βακτήριο E.coli ευθύνεται για το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή μία τοπική αρχή, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 31 από τους οποίους οι 30 στη Γερμανία.

Μία γυναίκα 75 ετών πέθανε στην Κάτω Σαξονία, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου αυτού.

Παράλληλα, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επισήμως την άρση του συναγερμού επί της κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και ωμών πράσινων σαλατών, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ευρωπαίους αγρότες.

«Χιλιάδες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τομάτες, τα αγγούρια και τις πράσινες σαλάτες δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Όμως υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν τους ασθενείς με μία συγκεκριμένη επιχείρηση» στην Κάτω Σαξονία, η οποία καλλιεργεί φύτρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η Ρωσία συμφώνησε να άρει την απαγόρευση που είχε επιβάλει στις εισαγωγές λαχανικών από την ΕΕ μετά το κύμα θανατηφόρων μολύνσεων που προκάλεσε το E.coli στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο την Παρασκευή.

«Είμαστε ευτυχείς που συμφωνήσαμε ότι η απαγόρευση (των εισαγωγών) λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρθεί», είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Η ρωσική απαγόρευση είχε απειλήσει να επισκιάσει τη σύνοδο, με τις Βρυξέλλες να τη χαρακτηρίζουν δυσανάλογη και αβάσιμη βάσει των επιστημονικών δεδομένων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει να εισάγει λαχανικά από την Ευρώπη, εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ εγγυηθούν ότι είναι ασφαλή. «Είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε οι παραδόσεις (λαχανικών) να ξαναρχίσουν, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Ευρωπαϊκών αρχών», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. Το ρωσικό εμπάργκο είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.