Η αρτηριακή πίεση δεν είναι ανίκητη

Facebooktwitterpinterest

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί στην εποχή μας την πιο συχνή αιτία για την οποία οι άνθρωποι, τουλάχιστον των αναπτυγμένων χωρών, επισκέπτονται τον γιατρό τους. Υπολογίζεται ότι το 25% των ενηλίκων έχουν υπέρταση, ότι ένας στους τρεις από αυτούς δεν το γνωρίζει και από αυτούς που το γνωρίζουν λιγότεροι από τους μισούς προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν. Τελικά σ’ όλο τον κόσμο μόνο το 15-20% των υπερτασικών ρυθμίζουν την πίεσή τους. Είναι εμφανής, λοιπόν, ο κίνδυνος, καθότι όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η αρτηριακή πίεση είναι εύκολη στη διάγνωση και εύκολα θεραπεύεται.

Τι προκαλεί την υπέρταση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η υπέρταση είναι αποτέλεσμα του άγχους, της καθιστικής ζωής, της παχυσαρκίας και γενικά της έντασης. Η πραγματικότητα είναι ότι ούτε οι γιατροί γνωρίζουν την ακριβή αιτία της δημιουργίας της, τουλάχιστον για το 95% των περιπτώσεων και πιστεύουν ότι οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων, γι’ αυτό και συνήθως μιλάμε για «πρωτοπαθή υπέρταση» ή «ιδιοπαθή υπέρταση». Στο μικρό αριθμό των περιπτώσεων -κάτω από το 5%- που η αιτία είναι γνωστή, την ονομάζουμε δευτεροπαθή υπέρταση.

Τα συμπτώματα

Η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα ή προειδοποιητικά σημεία. Συνήθως, δεν νιώθουμε την πίεση, ακόμα και όταν είναι υψηλή. Λίγα άτομα μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως αδιαθεσία, πονοκέφαλο ή ρινορραγία. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπερτασικών δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός αν την μετρήσουν τυχαία.

Ποιος πάσχει από υπέρταση

Θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο ο αγχώδης και νευρικός τύπος ανθρώπου πάσχει. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι ακόμη και οι ήρεμοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υπέρταση. Οι στατιστικές, πάντως, δείχνουν ότι οι ακόλουθες καταστάσεις συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στην παρουσία ιδιοπαθούς υπέρτασης.

Το οικογενειακό ιστορικό

*Η ηλικία: Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι από την ηλικία των 65 ετών έχουν υπέρταση.
*Το φύλο: Πριν από την ηλικία των 50 ετών η υπέρταση παρουσιάζεται πιο συχνά τους άνδρες. Η συχνότητα εμφάνισής της στις γυναίκες αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση και μετά την ηλικία των 50-55 ετών πιο πολλές γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες πάσχουν από υπέρταση.
*Το σωματικό βάρος: Η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, τα οποία αποτελούν πλέον το 1/3 του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες. Απώλεια σωματικού βάρους συνοδεύεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης.
*Το αλάτι: Έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της κατανάλωσης αλατιού. Ο μέτριος περιορισμός του αλατιού στη διατροφή μας αποδεδειγμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση και οι άνθρωποι που έχουν την τάση να παρουσιάζουν υψηλή πίεση είναι πολύ πιθανόν να τη χειροτερεύουν τρώγοντας αλατισμένα φαγητά.
*Το άγχος: Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη υπέρταση.
*Τα αντισυλληπτικά χάπια και η εγκυμοσύνη: Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σε μια μερίδα γυναικών, ιδιαίτερα σε εκείνες με αυξημένο σωματικό βάρος. Φυσιολογικά η αρτηριακή πίεση πέφτει στους τρεις πρώτους μήνες της κύησης, ακόμη και σε γυναίκες που είναι υπερτασικές. Μπορεί να αυξηθεί αργότερα προς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.
*Άλλοι παράγοντες: Μειωμένη σωματική άσκηση, κατάχρηση αλκοόλ, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς, το κάπνισμα.

Πότε πρέπει να μετράμε την πίεση

Ακόμα και όταν αισθανόμαστε υγιείς, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση. Αν η πίεση δεν ξεπερνά τα 140/90 και είμαστε ελεύθεροι από τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου, πρέπει να τη μετρήσουμε πάλι σε τρεις μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις, τη μετράμε συχνότερα και συμβουλευόμαστε τον γιατρό.

Η διάγνωση της υπέρτασης

Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται μόνο με το πιεσόμετρο. Αν η αρτηριακή πίεση σε μια πρώτη επίσκεψη βρεθεί μεγαλύτερη από την κανονική, τότε ο γιατρός θα μας ξανακαλέσει για συμπληρωματικές μετρήσεις μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή και περισσότερο, για να βεβαιωθεί ότι έχουμε υπέρταση.

Η σημασία της θεραπείας

Παρόλο που μπορεί να αισθανόμαστε καλά και χωρίς θεραπεία, ο πιο σημαντικός λόγος αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η παρεμπόδιση των σημαντικών της επιπτώσεων, που είναι τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια και η καταστροφή γενικά των αγγείων. Σύμφωνα με στατιστικές, ακόμη και ήπια υπέρταση μπορεί να μειώσει το λεγόμενο «προσδόκιμο επιβίωσης», μπορεί να έχουμε κάποια συμπτώματα, αλλά μερικές σημαντικές μόνιμες βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος να έχουν ήδη συμβεί.

Πότε χορηγείται φαρμακευτική θεραπεία

ΣΤΟΥΣ ασθενείς, στους οποίους η αύξηση της αρτηριακής πίεσης έχει επιβεβαιωθεί με επανειλημμένες μετρήσεις στο ιατρείο σε διαδοχικές επισκέψεις και στους οποίους τα μη φαρμακευτικά μέσα δεν επιτυγχάνουν ικανοποιητική μείωση της πίεσης, θα χορηγηθεί φαρμακευτική θεραπεία.

Ζώντας με την υπέρταση

Μόλις διαπιστώσουμε ότι έχουμε υπέρταση και ότι χρειαζόμαστε θεραπεία:

*Αρχίζουμε τη θεραπεία και τη συνεχίζουμε, ακόμη και όταν αισθανόμαστε καλά, γιατί η υπέρταση οδηγεί σε άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, που δύσκολα θεραπεύονται.
*Αφήνουμε τον εαυτό μας να συνηθίσει στο φάρμακο. Αυτό ίσως χρειαστεί μερικές εβδομάδες, το αποτέλεσμα όμως συνήθως μας ανταμείβει.

Παίρνουμε τα φάρμακά μας…

*Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κέρδος από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μεγαλύτερο από τις μικρές και παροδικές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα.
*Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από το γεγονός ότι πρέπει να παίρνουμε φάρμακα για όλη μας τη ζωή.
*Αλλάζοντας τη διατροφή και γενικότερα τον τρόπο ζωής μας, μπορεί να περιορίσουμε την ανάγκη λήψης φαρμάκων για τον έλεγχο της υπέρτασης.
*Βελτιώνουμε τη συναισθηματική και τη φυσική μας κατάσταση.

Και το πιο σημαντικό, βοηθάμε τον εαυτό μας για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια υγιείς. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την υπέρταση. Θεραπεύεται.

Έλεγχος της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

*Αν είμαστε υπέρβαροι: Οι στατιστικές δείχνουν ότι έχουμε πτώση της αρτηριακής πίεσης με την απώλεια βάρους, ακόμη και λίγων κιλών.
*Να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού: Η θεραπεία της υπέρτασης περιλαμβάνει και τον περιορισμό του αλατιού.
*Η αύξηση του καλίου: Η υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε κάλιο μπορεί να προστατέψει από την ανάπτυξη υπέρτασης, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα φασολάκια.
*Αν πίνουμε: Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος είναι αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Συστήνεται η μείωσή της.
*Αν καπνίζουμε: Στη μακρά λίστα των παθήσεων που προκαλεί το κάπνισμα ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι βλάβες της καρδιάς και των αγγείων. Επηρεάζει την καρδιά, κάνοντάς την να χτυπά πιο γρήγορα και μακροχρόνια τραυματίζει και στενεύει τα αγγεία, αυξάνοντας έμμεσα την πίεση.
*Αν πίνουμε καφέ: Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας λογικής κατανάλωσης καφέ και της υπέρτασης.
*Αν έχουμε υπερβολικό άγχος: Το άγχος πηγάζει συνήθως από πίεση που ασκείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η δουλειά και η οικογένεια ή από εσωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η κατάθλιψη. Σε περιόδους έντονου άγχους η καρδιά χτυπά σε πιο γρήγορους ρυθμούς και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.
*Η σωματική άσκηση είναι σημαντική: Η διατήρηση του σώματός μας σε καλή φυσική κατάσταση είναι από τα σημαντικότερα εφόδια για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.

http://www.sigmalive.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.