Επικίνδυνο βακτήριο σε ισπανικά αγγουράκια

Facebooktwitterpinterest

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για το θάνατο τριών ανθρώπων και 270 ασθενών από την Γερμανία, που προσβλήθηκαν από το βακτηρίδιο Eceh. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες δύο εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, τα οποία ήταν μολυσμένα με επικίνδυνο βακτηρίδιο, πληροφορία που διέψευσαν οι περιφερειακές αρχές, διευκρινίζοντας ότι μόνον οι ύποπτες παρτίδες προϊόντων των δύο εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί. Σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη, ο Φρέντρικ Βίνσεντ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υγείας, δήλωσε ότι δεν έκλεισαν ολοκληρωτικά οι δύο εταιρείες, παρά μόνον τα θερμοκήπια από όπου αναχωρούν οι παρτίδες των προϊόντων που έχουν παραχθεί.

Σχετική είδηση: Γερμανία: Ανησυχία για επικίνδυνο βακτήριο

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε σημείωσε ότι παρά την έρευνα που διεξάγουν οι Ισπανοί, οι Γερμανοί πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστώσουν αν η μόλυνση από το επικίνδυνο εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh) προκλήθηκε σε κάποιο άλλο στάδιο της αλυσίδας διανομής.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais γράφει ότι η μία από τις δύο εταιρείες, η Frunet Bio, στη Μάλαγα, προειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται τέσσερις ημέρες πριν από την αναχώρηση στις 12 Μαΐου της παρτίδας με τα αγγουράκια που πιθανολογείται ότι ήταν μολυσμένα με το βακτηρίδιο ότι το εμπόρευμα είχε πέσει στο έδαφος στην αγορά του Αμβούργου, στη Γερμανία. “Το έχουμε γραπτώς”, δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας στην εφημερίδα.

Το Ινστιτούτο Robert Koch Institute, ο ομοσπονδιακός θεσμός που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών και ο οποίος κάνει τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των θυμάτων και των ασθενών του βακτηριδίου, δεν ανακοίνωσε κάποια νέα στοιχεία.

Οι τρεις θάνατοι, που ανακοινώθηκαν στη βόρεια Γερμανία από το υπουργείο υγείας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και μια κλινική του Αμβούργου, ανέρχεται σε 9 ο συνολικός αριθμός των πιθανολογούμενων θυμάτων του Eceh.

Τα τρία νέα θύματα είναι γυναίκες, δύο ογδοντάχρονες και μία τριαντάχρονη. Από τα 9 πιθανολογούμενα θύματα, μόνον ένας είναι άνδρας.

Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο Eceh έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία, 1 στην Ολλανδία και 1 στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.