To επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας συνδέεται με την εμφάνιση διαταραχών μνήμης.

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που ήταν φυσικά δραστήριες, σε όλη τους τη ζωή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές στη μνήμη τους όταν μεγαλώσουν. Η φυσική δραστηριότητα στις ηλικίες των 10, των 20 ,των 30, των 40, των 50, των 60 και πάνω φαίνεται ότι συνδέεται με την ανάπτυξη διαταραχών μνήμης, κάθε μια ξεχωριστά. Η πιο δυνατά συσχέτιση φαίνεται ότι υπάρχει για την φυσική δραστηριότητα κάτω των 20 ετών. Έτσι όσες είχαν έντονη δραστηριότητα στις μικρές ηλικίες , έχουν και λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης κάποιας μορφής αμνησίας.
Οι νέες γυναίκες θα πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνονται να ασκούνται για να προφυλάσσονται μαζί με όλα τα άλλα και από την ανάπτυξη διαταραχών μνήμης, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ αν θέλουμε να προστατεύσουμε μεγαλύτερες γυναίκες, από την ανάπτυξη κάποιας μορφής αμνησίας, θα πρέπει να εντάσσουμε σε προγράμματα άσκησης εκείνες που δεν συνήθιζαν να γυμνάζονται όταν ήταν μικρότερες.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια μελέτη, που έγινε στη Μινεσότα των ΗΠΑ, σε 9344 γυναίκες ηλικία πάνω από 60 ετών. Εξετάσθηκαν όλες με ειδικά ερωτηματολόγια για την διάγνωση διαταραχών μνήμης και τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Οι γυναίκες που δεν δήλωσαν αυξημένη φυσική δραστηριότητα σε μικρότερες ηλικίες είχαν και τα μεγαλύτερα σκορ στα ερωτηματολόγια διαταραχών μνήμης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.