Ενημερώνω το παιδί μου για το σεξ (προεφηβικής – εφηβικής ηλικίας)

Facebooktwitterpinterest

Ο Γιάννης, 12 χρονών, έχει ακούσει πολλά για το AIDS από τους φίλους του. Λένε ότι μπορείς να προσβληθείς από το φιλί, από το να πίνεις νερό από κοινές βρύσες και με το να μοιράζεσαι πετσέτες. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να κολλήσει AIDS.

Της Γιάννας, 11 χρονών, δεν της αρέσει να ντύνεται για τη γυμναστική. Είναι η μόνη από τις φίλες της που δεν φοράει σουτιέν. Όταν ρώτησε τη μητέρα της αν μπορεί να αγοράσει ένα, εκείνη της απάντησε : <<Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι σουτιέν ακόμα>>.

Η Σάρα, 14 χρονών, άκουσε ότι δεν πειράζει να δοκιμάσεις να κάνεις έρωτα μία φορά, γιατί δεν μένεις έγκυος την πρώτη φορά. Τώρα φοβάται πολύ ότι μπορεί να είναι έγκυος. Οι νέοι χρειάζονται να μάθουν για τη σεξουαλικότητά τους και η καλύτερη πηγή πληροφοριών θα πρέπει να είναι οι γονείς τους. Αλλά οι περισσότεροι γονείς έχουν πρόβλημα να μιλήσουν για το σεξ με τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι έφηβοι εύχονται να μπορούσαν να μιλήσουν για το σεξ με τους γονείς τους, αλλά οι μελετητές δείχνουν ότι λιγότεροι από ένας στους τρεις εφήβους θεωρεί τους γονείς σημαντική πηγή πληροφοριών για το σεξ.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΕΟΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ

Ο βασικός λόγος, που θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ , είναι ότι το σεξ είναι ένα θέμα που αφορά τις οικογενειακές αξίες, τα συναισθήματα και την επικοινωνία. Κανείς δεν είναι σε καλύτερη θέση από εσάς να βοηθήσει το παιδί σας να κάνει σωστές επιλογές σ΄ αυτόν τον προσωπικό τομέα. Μιλώντας με τα παιδιά σας, που ωριμάζουν για το σεξ, σας δίνεται η ευκαιρία να τα διδάξετε πώς να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη δική τους σεξουαλική δραστηριότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι, που μιλάνε για το σεξ με τους γονείς τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναλάβουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη, όταν την αρχίσουν.

Τα παιδιά σας χρειάζονται καθοδήγηση και πληροφόρηση για τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σχέσεις προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία συμβαίνουν τους πρώτους έξι μήνες της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Αρχίστε να διδάσκετε στα παιδιά σας τα γεγονότα για τη σεξουαλική συμπεριφορά, όταν φτάσουν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Οι ειδικοί λένε ότι αν και τα παιδιά σας μπορεί να μην νιώθουν σεξουαλικά συναισθήματα ακόμα, θα καταγράψουν τις πληροφορίες για μελλοντική χρήση. Ίσως και εσείς, όπως πολλοί γονείς, να φοβάστε ότι μιλώντας με το παιδί σας για το σεξ, θα το ενθαρρύνεται να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι συμβαίνει το αντίθετο. Οι έφηβοι, που είναι περισσότερα ενεργά σεξουαλικοί, συνήθως έχουν τη μικρότερη σωστή πληροφόρηση για τη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα από τις βιομηχανοποιημένες στο ποσοστό των εφήβων που έμειναν έγκυοι. Αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, κάθε κορίτσι 14 χρονών σήμερα έχει 40% πιθανότητες να μείνει έγκυος, τουλάχιστον μία φορά ώσπου να γίνει 20 χρονών.

Η πληροφόρηση και η ειλικρίνεια για τη σεξουαλικότητα φαίνεται να είναι τα κλειδιά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης κατά την εφηβεία και την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Από τις αναφερόμενες περιπτώσεις AIDS, το λιγότερο από το 1% των ατόμων είναι κάτω από τα 20, αλλά το 21% είναι άτομα γύρο στα 20. Καθώς το AIDS μπορεί να έχει μεγάλη περίοδο επώασης, πολλοί νέοι που έχουν AIDS πιθανότατα προβλήθηκαν από τον ιό, όταν ήταν έφηβοι ακόμα. Είναι επομένως σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στους εφήβους πώς μεταδίδεται το AIDS και συγκεκριμένους τρόπους να προφυλάξουν τον εαυτό τους.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θα πάρουν πληροφορίες για το σεξ. Αν δεν τους τις δώσετε εσείς, τότε θα τις βρουν από άλλες, λιγότερο αξιόλογες πηγές. Γι΄ αυτό το λόγο, οι γονείς θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ

Ακόμα κι να δεν έχετε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν με το παιδί σας, που τώρα βρίσκεται στην προεφηβική ή εφηβική ηλικία, για το σεξ, δεν είναι αργά για να αρχίσετε. Αν το παιδί σας δεν κάνει ερωτήσεις, ξεκινήστε εσείς τη συζήτηση για το σεξ. Συνήθως χρειάζεται εξάσκηση για να μπορείτε να μιλήσετε άνετα για το σεξ. Κάντε πρόβα για το τι θα πείτε με το/τη σύζυγό σας ή έναν καλό φίλο. Παραδεχτείτε στα παιδιά σας ότι δεν σας είναι εύκολο να μιλήσετε για το σεξ. Μπορείτε να πείτε : <<Μακάρι να σου είχα μιλήσει για το σεξ, όταν ήσουν πιο μικρό. Οι γονείς μου ποτέ δε μου μίλησαν γι΄ αυτό το θέμα και μακάρι να το είχαν κάνει>>. Μην αφήνετε το γεγονός ότι δεν αισθάνεστε άνετα, να σας κρατήσει σιωπηλούς.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε ειδικός για το σεξ για να μιλήσετε με τα παιδιά σας.

Αν δεν ξέρετε την απάντηση στην ερώτηση, πείτε : <<Ας το κοιτάξουμε μαζί>>. Δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να συζητήσετε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχουν τα παιδιά σας. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε συζήτηση για την ήβη είναι να αναφέρετε ότι είδατε τις πρώτες ενδείξεις της ήβης στο παιδί σας (ή στους φίλους του), πιο σκούρες τρίχες στο πρόσωπο ή μεγάλωμα στο στήθος. Μπορείτε να πείτε : <<Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνεις πια>>. Χρησιμοποιήστε αυτό σαν ευκαιρία για να του δείξετε τι αλλαγές μπορεί να περιμένει.

Παρουσιάστε μία θετική και καθησυχαστική εικόνα της ήβης.

Πολλοί γονείς βρίσκουν βοηθητικό να μοιράζονται βιβλία για την εφηβεία με τα παιδιά τους. Ζητήστε από ένα σχολικό σύμβουλο ή ένα θρησκευτικό ηγέτη να σας υποδείξει τι βιβλία θέλετε. Μοιραστείτε με το παιδί αστείες στιγμές από τη δική σας εμπειρία την πρώτη φορά που ζητήσατε από κάποιον να βγει μαζί σας ραντεβού ή πόσο ανήσυχοι ήσασταν εσείς με τη δική σας ανάπτυξη. Ένας πατέρας μπορεί να πει, για παράδειγμα : <<Ένιωθα ενοχές που είχα ονειρώξεις, ώσπου ανακάλυψα ότι ήταν κι αυτό μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης. Μακάρι τότε να μπορούσα να μιλήσω με τους γονείς μου. Ελπίζουμε ότι εσύ θα έρθεις να μιλήσεις μαζί μας, αν υπάρχει κάτι που θέλεις να μάθεις>>.

Ακούστε τα παιδιά σας. Όταν δίνετε στους εφήβους όλη σας την προσοχή, τους δείχνετε ότι σέβεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματ6ά τους. Το να ακούει προσεκτικά, σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δείτε αν το παιδί σας έχει πάρει λάθος πληροφορίες, που χρειάζονται διευκρίνιση.

Όσο ακούτε, να είστε ευαίσθητοι σε ερωτήσεις που δεν έχουν διατυπωθεί λεκτικά.

Για παράδειγμα, όταν η κόρη σας παραπονιέται ότι το μοναδικό ενδιαφέρον της καλύτερης φίλης της αυτόν τον καιρό είναι τα αγόρια, μπορεί να θέλει τη δική σας καθησύχαση ότι η δική της έλλειψη ενδιαφέροντος είναι κάτι το φυσιολογικό. Καθώς οι έφηβοι διαφέρουν τρομερά στο πόσο είναι έτοιμοι για τις κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, χρειάζεται να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να είναι κανείς τρελός για τα αγόρια και τα κορίτσια στη διάρκεια της εφηβείας του ή και ν α μην είναι.

Να σέβεστε τα μυστικά των παιδιών σας. Αυτό που φοβούνται πολλά παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, είναι ότι οι γονείς τους θα συζητήσουν αυτά που τους λένε με άλλους.

Δείξτε ότι σέβεστε τα παιδιά σας με το να μην καταλήγετε σε γρήγορα συμπεράσματα.

Πολλά παιδιά λένε ότι φοβούνται να κάνουν στους γονείς στους ερωτήσεις, γιατί θα δεχτούν άδικες κατηγορίες. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί σας ρωτάει για την αντισύλληψη, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σεξουαλικές σχέσεις ή σκέπτεται να κάνει. Να απαντήσετε άμεσα κα να περιλάβετε και μια μικρή δήλωση για τις αξίες της οικογένειας γύρω από την αντισύλληψη. Να θυμάστε ότι το να πάρει κανείς αποφάσεις για το σεξ, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Τονίστε : <<Αν θέλεις να μιλήσεις γι΄ αυτό, είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε>>.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ

Τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας, από τα 9 έως τα 12 χρόνια, χρειάζονται άμεση πληροφόρηση για τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές, που πρέπει να περιμένουν στη διάρκεια της ήβης. Πολλά παιδιά προεφηβικής ηλικίας αναρωτιούνται : <<Τι συμβαίνει με το σώμα μου ;>>, <<τι ακριβώς είναι η σεξουαλική επαφή ;>> , <<γιατί νιώθω τόσο περίεργα μερικές φορές ;>>, <<είναι το πέος μου μικρό ;>>, <<είναι τα στήθη μου μεγάλα ;>>, <<είμαι φυσιολογικός /ή ;>>. Πολλοί έφηβοι ανησυχούν για τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Δεν είναι αφύσικο για τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας να εμπλακούν σε σεξουαλικά παιχνίδια ή να έχουν σεξουαλικά αισθήματα προς κάποιον του ίδιου φύλου.

Καθώς οι γονείς πρέπει να ξέρουν ή να μάθουν τα γεγονότα, προετοιμαστείτε διαβάζοντας βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας. Ύστερα, προετοιμάστε τα παιδιά σας, που μεγαλώνουν, στο να παίρνουν αποφάσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα, προσφέροντάς τους πληροφορίες για την πραγματικότητα και τις επιπτώσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να καλύψετε τα παρακάτω θέματα με τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ … ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τα παιδιά της προεφηβικής ή εφηβικής ηλικίας για το σεξ; Σε κάθε ευκαιρία. Όπως και τα άλλα σημαντικά μαθήματα, όπως η διαχείριση του χρόνου ή του χρήματος, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μία συνεχής διαδικασία. Μια συζήτηση δε φτάνει. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι θα μιλήσετε με το παιδί σας αρκετά πριν αρχίσει η ήβη. Πολλοί εκπαιδευτικοί στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνιστούν στους γονείς να έχουν μιλήσει για την έμμηνο ρύση και τις ονειρώξεις πριν από την ηλικία των 10 χρόνων.

Να αποφύγετε να κάνετε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για τα κορίτσια <<δουλειά της μητέρας>> ή να επιμείνετε τα αγόρια να μιλήσουν στον πατέρα τους. Οι γονείς θα πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους για τις ιδέες, που έχουν γύρω από το σεξ και τις σεξουαλικές αξίες. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι απόψεις των γονιών θα συνέπιπταν, αλλά στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν συχνά διαφωνίες. Συζητώντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, οι γονείς μπορούν να αποφασίζουν πώς να τις χειριστούν με ανοιχτό τρόπο μπροστά στα παιδιά.

Ψάξτε να βρείτε ευκαιρίες για να συζητήσετε για τους σεξουαλικούς ρόλους και τις θέσεις με τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

Μιλήστε μαζί τους για τις τηλεοπτικές σειρές, τις διαφημίσεις, τα άρθρα των εφημερίδων, τις εμπειρίες των φίλων.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Όσο και αν είναι δύσκολο να το παραδεχτείτε, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε και δεν θα πρέπει να ελέγχετε τη σεξουαλική συμπεριφορά των παιδιών σας. Τελεσίγραφα, ομιλίες και τρομακτικές ιστορίες για αρρώστιες και εγκυμοσύνη, το μόνο που θα κάνουν είναι να σπρώξουν τους έφηβους να μην σας μιλάνε για το σεξ. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ζητούν πληροφορίες, οι οποίες δίνονται ελεύθερα και ανοιχτά με έναν τρόπο που προκαλεί τις ερωτήσεις και τη συζήτηση.

Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας. Δείξτε τους ότι τα εκτιμάτε. Οι ειδικοί λένε ότι η αυτοεκτίμηση είναι ουσιαστικό στοιχείο για να πάρουν οι έφηβοι σημαντικές αποφάσεις για το σεξ. Οι έφηβοι, που νιώθουν ότι είναι αξιόλογοι, είναι λιγότερο τρωτοί στην πίεση να ξεκινήσουν πρόωρο σεξ από τους εφήβους, που νιώθουν άχρηστοι. Να περνάτε χρόνο μαζί. Δείξτε τους ταλέντα και ικανότητες που έχουν και που ίσως να μην το έχουν καταλάβει. Η δική σας εκτίμηση και η αγάπη θα βοηθήσουν τους εφήβους να αντέξουν στις έντονες πιέσεις που νιώθουν για να είναι δημοφιλείς και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συνομηλίκων τους.

Η επιδημία του AIDS έχει κάνει ακόμα πιο σοβαρό το θέμα του να μιλήσετε με τα παιδιά της εφηβικής ηλικίας για το σεξ. Η συζήτηση με τα παιδιά σας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί μαζί με το σεξ θα πρέπει να συζητήσετε για το θάνατο και τη χρήση ναρκωτικών. Άσχετα με το πόσο άσχημα νιώθετε, αρχίστε να μιλάτε. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι το AIDS μεταδίδεται συνήθως από τη σεξουαλική επαφή ή από την κοινή χρήση ενδοφλέβιων συριγγών για ναρκωτικά.

Ο μόνος τρόπος να είναι κανείς τελείως ασφαλής από το AIDS, είναι να μην κάνει σεξ ή να μην παίρνει ναρκωτικά. Καθώς, όμως, πολλοί έφηβοι θα θελήσουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί παρά τους κινδύνους, βεβαιωθείτε ότι θα μιλήσετε για περιορισμό των σεξουαλικών συντρόφων και την χρήση προφυλακτικού.

Όσο κι αν σας φαίνεται εκπληκτικό, πολλοί έφηβοι λένε ότι κανείς δεν τους έμαθε ποτέ πώς να λένε όχι στο σεξ. Στη σημερινή ελεύθερη σεξουαλικά κοινωνία μας, οι έφηβοι συχνά νιώθουν να ντρέπονται για την απειρία τους, φοβούνται ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί τους, γιατί δεν κάνουν έρωτα. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πολλοί νέοι, που δίνουν την εντύπωση ότι είναι σεξουαλικά ενεργοί, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Δώστε στο παιδί σας ένα λεξιλόγιο για να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική πίεση. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να λένε όχι σε ένα πιεστικό άτομο. <<Σταμάτα. Με κάνεις να νιώθω άσχημα>>, ή απλά να φεύγουν ή να απομακρύνουν το χέρι του άλλου. Μάθετε τα παιδιά σας να διακρίνουν τις τρωτές καταστάσεις από την αρχή, να λένε : <<Όχι, δεν θα ήθελα>> στο άτομο, που θέλει να τα πείσει να πάνε μια βόλτα μακριά από το πάρτι ή να πάρουν το αυτοκίνητο για να πάνε να θαυμάσουν τη θέα από ένα απομονωμένο σημείο.

Συζητήστε μαζί τους απαντήσεις σε φράσεις, όπως : <<Θα το έκανες αν με αγαπούσες>>. Μια απάντηση μπορεί να είναι : <<Αν εσύ με αγαπούσες πραγματικά, δεν θα μου ζητούσες να κάνω κάτι που δεν το θέλω>>. Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι τα σεξουαλικά συναισθήματα μπορεί να γίνουν πολύ ισχυρά. Όταν το άτομο, που έχουν βγει ραντεβού, λέει : <<Σου ορκίζομαι ότι δεν θα προχωρήσουμε. Θα σταματήσω όποτε μου πεις>>, μπορεί να χρειαστεί μεγάλη δύναμη για να σταματήσει. Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει, επίσης, ότι ούτε τα αγόρια, ούτε τα κορίτσια παθαίνουν τίποτε το ανησυχητικό από τη σεξουαλική καταπίεση. Τι θα πρέπει να κάνετε, όταν η σεξουαλική συμπεριφορά του εφήβου σας αναστατώνει ; Οι εκπαιδευτικοί του σεξ συνιστούν μία άμεση προσέγγιση, όπου θα περιγράφετε τα συναισθήματά σας για να αρχίσει η επικοινωνία. Αποφύγετε τις διαλέξεις ή τις βαριές κατηγορίες.

Μην οδηγήστε σε συμπεράσματα, για παράδειγμα, αν το παιδί σας σπάσει έναν κανόνα του σπιτιού ή αν βρείτε αντισυλληπτικά στο μπουφάν του. Δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να μιλήσετε και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να πάρουν τις πληροφορίες και τη βοήθεια που χρειάζονται. Αλλά, αν αρνηθούν να μιλήσουν μαζί σας, μην προσπαθήσετε να τα πιέσετε να σας μιλήσουν για το σεξ. Πρέπει να βρείτε την κατάλληλη στιγμή.

Προσπαθήστε πάλι κάτω από άλλες συνθήκες, όπως μετά από μία ταινία, που έχετε δει μαζί ή βλέποντας μια προκλητική διαφήμιση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.